Odborníci radí jak se zbavit otravných vos

Odborníci radí jak se zbavit otravných vos
Letošní léto se nese ve znamení náletů vos na české zahrady a terasy. Je jich více než obvykle. Naštěstí ale existují způsoby, jak s nepříjemnými vosami zatočit.

Stalo se vám také, že jste si chtěli dát venku kávu a něco dobrého, přičemž se ale terasa proměnila v rajon vos? Nebo se jim na vaší zahradě tak zalíbilo, že se na ní uhnízdily? Vosy jsou pro přírodu velice užitečná stvoření. Stejně jako včely opylují rostliny, také požírají hmyzí škůdce. Jakmile se ale dostane do styku s člověkem, je třeba mít se na pozoru, zvláště pak třeba alergici, kteří mohou mít na bodnutí vosou závažnou alergickou reakci. Vyzkoušejte jeden z následujících tipů a s vosami zatočte, alespoň pro tuto sezónu.

Zbavte se vos přírodní cestou

Vosy doslova nesnáší některé pachy. V odlákání vos vám můžou pomoct některé esenciální oleje či specifické kytky s vůní, která není vosám příjemná. Jsou to například pelargonie nebo máta peprná. Tyto rostliny přesvědčí vosy o tom, aby své štěstí hledaly někde jinde.

Vyzkoušet můžete například domácí přírodní sprej. Do rozprašovače smíchejte vodu s několika kapkami esenciálního oleje citronové trávy či peprmintu, přidat můžete i rozdrobený hřebíček, ten taky umí vosy odradit. Sprej pak nastříkejte na místa, kde se vosy často vyskytují. Díky čistě přírodnímu složení se nemusíte bát, že by se poničily zdi či nábytek. Co má navíc pro člověka příjemnou vůni, to vosy spolehlivě odradí.

Nastražte pasti, stačí na to plastová lahev a něco dobrého

Na jednoduchou past vám bude stačit PET lahev a sladká tekutina. Vrchní třetinu lahve odřízněte a vložte ji do zbytku lahve hrdlem dolů. Takto se vytvoří takový trychtýř, který navede vosy do pasti. Do lahve nalijte džus, libovolný sirup, vodu smíchanou s cukrem v poměru 1:2. Vosy ale rozhodně nepohrdnou ani pivem. Trychtýřem se protáhnou ke sladkému nektaru, už pro ně ale bude obtížnější dostat se zpět. Past můžete umístit poblíž míst, kde vás vosy obtěžují nejčastěji.

Odstranění vosího hnízda přenechejte odborníkům nebo, v případě ohrožení, hasičům.
Odstranění vosího hnízda přenechejte odborníkům nebo, v případě ohrožení, hasičům | Zdroj: Saaaaa / Depositphotos

Hnízda se raději nezbavujte sami, můžete ale předejít jeho vzniku

Pokud vás bodne jedna vosa, pravděpodobně se nic nestane, pakliže ovšem netrpíte alergií. Vosy ale v ohrožení vypouští chemické látky, které přivolají ostatní kamarády na pomoc a dostat 30 žihadel, to už může být smrtelné. Proto se nedoporučuje likvidovat vosí hnízda po vlastní ose, lepší je povolat odborníka. Můžete ale předejít vzniku vosích hnízd u vás doma. V první řadě je třeba utěsnit všechny otevřené otvory, zvláště pod střechami. Pomoci si můžete těsněním nebo aplikací pěny, vosy nebudou mít kde hnízdo uchytit. 

Nezapomínejte nadoraz uzavírat popelnice a pravidelně vyprazdňovat jejich obsah, pakliže často stolujete venku, zakrývejte jídlo.