Od ranních mrazíků máme až do zimy pokoj: Nyní můžete s klidným svědomím umístit rostliny náchylné na mráz na zahradu

Od ranních mrazíků máme až do zimy pokoj: Nyní můžete s klidným svědomím umístit rostliny náchylné na mráz na zahradu
Přijde jaro, vysadíte své oblíbené rostliny či zeleninu a dobře se o ně staráte. Náhle přijdou mrazíky a rostliny uhynou. S tím je nyní konec. Rostlinám již nic nehrozí. S rostlinami, které čekaly na tuto výjimečnou chvíli u vás doma, ale opatrně.

Pankrác, Servác a Bonifác oznamují konec zimy

Jinak zvaní tři ledoví muži. Proč se jim tak říká? Protože ohlašují konec zimy. Jak nejspíše víte, až do jejich příchodu (do svátku uvedených jmen) se mohou sem tam vrátit mrazíky, které ničí rostliny, jakmile však skončí, mrazíky jsou v celé historii spíše výjimečné.

Pankrác slaví svátek jako první, a sice 12. května. Den nato následuje Servác a Bonifác zakončuje obavy o návrat mrazíků 14. května.

Pro zahrádkáře to znamená, že již mohou vysadit i rostliny, které jsou na mráz citlivé. O jaké rostliny převážně jde, vám vysvětlíme níže.

Například v Německu ale jsou tyto dny označovány za svátek Ledových Svatých, a trvá od 11. do 15. května. Oznamují, že se zahrádkáři mají připravit na poslední mrazíky. Letos ale poslední mrazíky přišly již v dubnu

Ledoví mužíci oznamují, že se zahrádkáři mají připravit na poslední mrazíky
Ledoví mužíci oznamují, že se zahrádkáři mají připravit na poslední mrazíky | Zdroj: fedorova_k_n@mail.ru / Depositphotos

Zima byla letos mírná, stejně jako jaro až do příchodu Pankráce, Serváce a Bonifáce. Jaro nám připadalo jako léto. Přesto se místy ozvaly mrazíky. To ale nyní končí.

Květiny, které jsou náchylné na mráz

Určité rostliny a hlavně květiny jsou náchylné na mráz, mají tendenci se snadno poškodit, když se vrátí mrazy, či dokonce uhynout. Mezi tyto rostliny patří fuchsie, muškáty, begónie, frézie, astry, cínie či měsíček.

Ne nadarmo se proto hodí tyto rostliny vysazovat až od poloviny května. Jejich největším nepřítelem v dřívějším čase jsou zejména noci, ve kterých mohou mrazy kdykoli zaútočit, zatímco budete spát, a ráno vám zbydou pouze oči pro pláč. Zničení těchto rostlin, když teplota znenadání klesne, je téměř nevyhnutelné.

Avšak nyní, na konci května, se nemusíte obávat, že byste ráno našli spoušť. Proto hned můžete vyrazit na zahradu a zahradničit, jak je libo. Květiny jsou již v bezpečí.

Zelenina, kterou byste měli zasadit teprve až nyní

Ani určité druhy zeleniny nesnesou nižší teploty a celá vaše sklizeň může skončit dříve, než začala. Naštěstí dnes již s klidným svědomím můžete svou oblíbenou zeleninu zasadit na své zahradě, aniž by trpěla.

Konkrétně se jedná o různé druhy salátů, všechny druhy papriky a rajčata. Nicméně byste měli myslet i na další zeleninu, která se spálí na mrazu, jako jsou cuketa, celer, tykve, lilky, batáty nebo všechny druhy bylin.

S rostlinami, které dočasně přebývaly u vás doma, zacházejte opatrně

Pokud jste kvůli obavám o návrat mrazíků nechávali své oblíbené rostliny doma, zpozorněte. Není dobrý nápad je jen tak přesadit na zahradu. Napřed je zasaďte do stínu, kde je pouze minimum slunečních paprsků. Rostliny totiž mohou dostat šok, když se náhle ocitnou na pařícím slunci, zejména pokud nikdy předtím sluneční paprsky nezažily a trávily svůj čas v chládku.

Stejně jako vy, pokud strávíte dlouho ve stínu a vaše oči nesnesou přímé slunce, jakmile vyjdete ven, rostlinám se nelíbí náhlá změna teplot. Buďte shovívavější k vašim rostlinám, dělají vám radost a vytvářejí pro vás tolik potřebný kyslík výměnou za oxid uhličitý, než slunce zapadne a nastane noc.

Zdroje článku: