Objevte sílu bylinek: Chutné recepty pro každou příležitost
Už naši předci bylinky používali k ochucení jídel, a to jak čerstvé, tak sušené. Kromě toho, že pokrmu dodají skvělou chuť a příjemné aroma, mají i mnoho léčivých účinků na lidské zdraví. Objevte i vy nové způsoby, jak v kuchyni využít bazalku, tymián, petrželku nebo mátu s meduňkou.
Bylinková omeleta
Na bylinkovou omeletu si připravte:
- olivový olej
- 6 vajec
- sůl, pepř, chilli
- petrželka, pažitka, tymián
Olej nalijte na pánev a nechejte ji rozžhavit. Vejce důkladně rozmíchejte se solí, pepřem a špetkou chilli a vlijte na rozpálenou pánev. Na závěr přidejte nadrobno nakrájenou petrželku, pažitku, tymián a nechejte krátce prohřát. Tento recept je snadnou a rychlou večeří, jelikož jej máte do 5 minut hotový.
Rychlé bazalkové pesto na těstoviny
Toto pesto si můžete připravit do zásoby, zavřít do skleničky a z lednice vytáhnout ve chvíli, kdy budete potřebovat udělat rychle dobrou a zdravou večeři. Na pesto budete potřebovat:
- olivový olej
- čerstvé lístky bazalky
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- piniové oříšky
- parmazán
- těstoviny dle chuti
Lístky bazalky rozemelte v mixéru spolu se stroužky česneku, solí, pepřem, parmazánem a piniovými oříšky do hladké konzistence. Postupně přidávejte olivový olej, aby vzniklo jemné pesto. Pokud si pesto chcete uchovat, dejte jej do čisté sklenice a zakápněte olejem. Výborné je s uvařenými těstovinami a posypané parmazánem nebo jiným výraznějším sýrem.
Nejlepší bylinkové máslo na světě
Bylinkové máslo nejlépe chutná z vlastních bylinek. Skvěle dochutí vaše pokrmy nebo si jej můžete rovnou namazat na čerstvý chléb nebo teplý toast. Potřebovat budete pouze kvalitní máslo a bylinky, které máte nejraději. Máslo nechejte „povolit“ při pokojové teplotě a vmíchejte do něj najemno nakrájené bylinky a ochuťte ho solí, pepřem či utřeným česnekem. Uvidíte, že všem zachutná.
Tymiánové brambory s rozmarýnem a česnekem
Jídlo z jedné trouby je skvělým řešením, pokud zrovna nestíháte. Připravte si:
- 500 g nových brambor
- olivový olej
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
Nejdříve si předehřejte troubu na 200°C. Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. V míse smíchejte olivový olej, nasekaný tymián a prolisovaný česnek a přidejte k tomu brambory. Vše dobře promíchejte, aby byly všechny kousky pokryty touto olejovou směsí. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud nejsou křupavé a zlatavé. Podávejte je jako přílohu k masu nebo samostatně, například s česnekovým dipem.
Tyto recepty jsou opravdu jednoduché a plné chuti díky skvělým bylinkám. Vyzkoušejte je a objevte kouzlo domácích bylinek.