Objevte sílu bylinek: Chutné recepty pro každou příležitost

Objevte sílu bylinek: Chutné recepty pro každou příležitost
Bylinky dokážou každé obyčejné jídlo přetvořit na nezapomenutelný pokrm, proto je používá mnoho mezinárodních kuchyní. Vypěstujte si i vy na zahradě nebo v květináči své vlastní bylinky a dochuťte a dozdobte s nimi svá jídla.

Už naši předci bylinky používali k ochucení jídel, a to jak čerstvé, tak sušené. Kromě toho, že pokrmu dodají skvělou chuť a příjemné aroma, mají i mnoho léčivých účinků na lidské zdraví. Objevte i vy nové způsoby, jak v kuchyni využít bazalku, tymián, petrželku nebo mátu s meduňkou.

Bylinková omeleta

Na bylinkovou omeletu si připravte:

  • olivový olej
  • 6 vajec
  • sůl, pepř, chilli
  • petrželka, pažitka, tymián

Olej nalijte na pánev a nechejte ji rozžhavit. Vejce důkladně rozmíchejte se solí, pepřem a špetkou chilli a vlijte na rozpálenou pánev. Na závěr přidejte nadrobno nakrájenou petrželku, pažitku, tymián a nechejte krátce prohřát. Tento recept je snadnou a rychlou večeří, jelikož jej máte do 5 minut hotový.

Rychlé bazalkové pesto na těstoviny

Toto pesto si můžete připravit do zásoby, zavřít do skleničky a z lednice vytáhnout ve chvíli, kdy budete potřebovat udělat rychle dobrou a zdravou večeři. Na pesto budete potřebovat:

  • olivový olej
  • čerstvé lístky bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • piniové oříšky
  • parmazán
  • těstoviny dle chuti

Lístky bazalky rozemelte v mixéru spolu se stroužky česneku, solí, pepřem, parmazánem a piniovými oříšky do hladké konzistence. Postupně přidávejte olivový olej, aby vzniklo jemné pesto. Pokud si pesto chcete uchovat, dejte jej do čisté sklenice a zakápněte olejem. Výborné je s uvařenými těstovinami a posypané parmazánem nebo jiným výraznějším sýrem.

Udělejte si bylinkové máslo, které obohatí vaše pokrmy.
Udělejte si bylinkové máslo, které obohatí vaše pokrmy. | Zdroj: bhofack2 / Depositphotos

Nejlepší bylinkové máslo na světě

Bylinkové máslo nejlépe chutná z vlastních bylinek. Skvěle dochutí vaše pokrmy nebo si jej můžete rovnou namazat na čerstvý chléb nebo teplý toast. Potřebovat budete pouze kvalitní máslo a bylinky, které máte nejraději. Máslo nechejte „povolit“ při pokojové teplotě a vmíchejte do něj najemno nakrájené bylinky a ochuťte ho solí, pepřem či utřeným česnekem. Uvidíte, že všem zachutná.

Tymiánové brambory s rozmarýnem a česnekem

Jídlo z jedné trouby je skvělým řešením, pokud zrovna nestíháte. Připravte si:

  • 500 g nových brambor
  • olivový olej
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Nejdříve si předehřejte troubu na 200°C. Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. V míse smíchejte olivový olej, nasekaný tymián a prolisovaný česnek a přidejte k tomu brambory. Vše dobře promíchejte, aby byly všechny kousky pokryty touto olejovou směsí. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud nejsou křupavé a zlatavé. Podávejte je jako přílohu k masu nebo samostatně, například s česnekovým dipem.

Tyto recepty jsou opravdu jednoduché a plné chuti díky skvělým bylinkám. Vyzkoušejte je a objevte kouzlo domácích bylinek.