Občas je záhada, co způsobuje zápach linoucí se z ledničky: Odhalte ho a zbavte se ho jednou provždy

Občas je záhada, co způsobuje zápach linoucí se z ledničky: Odhalte ho a zbavte se ho jednou provždy
Lednice slouží k uskladnění potravin všeho druhu, a tak je mnohdy téměř nemožné zjistit příčinu zápachu, který nás udeří do nosu, kdykoli spotřebič otevřeme. Naštěstí to není nemožné. Přečtěte si, co zápach způsobuje, a vyřešte svůj problém.

Proč to z lednice zavání?

Existuje několik důvodů, proč lednička začala zapáchat. Mezi nejčastější důvody patří vytečení tekutiny z potravin a zatečení do méně přístupných míst, ale zápach také způsobují potraviny, které nezabalíte do ochranné folie a přesto je dáte do lednice. Buďme k sobě upřímní, kdo z nás dal do lednice jídlo s přesvědčením, že ho za pár hodin sníme, ale uložili jsme ho tak nešťastně, že jsme si na něj vzpomněli až za pár dní? A to jen proto, že jsme hledali něco jiného?

Ty potraviny ani nemusejí být zkažené, ale pokud je otevřeno více potravin nejrůznějších vůní, lednice rozhodně vonět nebude.

Zkažené potraviny, a hlavně ovoce a zelenina v různých stádiích hniloby, začínají být cítit až po pár dnech. Máte-li je v uzavřené přehrádce, můžete zápach zaznamenat ještě později.

A pokud lednice páchne jakoby hnilobou až nesnesitelně, mohou být potraviny napadené plísní. Ta je zdraví škodlivá a může se šířit dál, proto doporučujeme co nejdříve se zbavit těchto potravin.

Dalším důvodem může být, že lednici zapomínáte čistit, nebo za zápachem může stát i ucpaný odtok vody.

Nezapomínejte na pravidelné čištění lednice
Nezapomínejte na pravidelné čištění lednice | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Zabraňte návratu zápachu pravidelným čištěním lednice

Jak se můžete dočíst v návodu na obsluhu, je potřeba lednici pravidelně čistit, aby nezapáchala, a sice ne příliš agresivním čisticím prostředkem a měkkým hadříkem. Naopak drhnutí a používání drátěnky, a to i té na mycích houbičkách, není zcela ideální.

Čistěte důkladně, vyndejte nejen všechny potraviny, ale také poličky a přehrádky. A vyčistit nezapomeňte ani gumové těsnění na dveřích ledničky a odtok. Možná si nemyslíte, že jejich čištění či nečištění má co do činění se vznikem zápachu, ale to je chyba. U těsnění si dejte pozor, abyste ho nepoškodili. Dejte si na čas a čistěte s co největší jemností. Rozhodně se nepokoušejte těsnění sundat s úmyslem dát ho do myčky na nádobí. Odtok můžete vyčistit speciálním přípravkem nebo ho prošťouchnout brčkem.

Věci, které máte doma, se stanou velkým pomocníkem

Stará dobrá kyselina citronová nikdy nezklame a je velkou pomocnicí. Pokud citrony milujete, máme pro vás velmi dobrou zprávu. K odstranění zápachu nepotřebujete nic jiného než dvě vymačkané (či vykousané) poloviny citronu. Dejte je na malou mističku či na talířek a umístěte je přes noc do lednice. Pokud místo citronu máte jen citronovou šťávu, i tu lze nalít do misky a postupovat stejným způsobem.

Další způsob je použít kávu v prášku, neboli nikoli lógr (tureckou kávu), nýbrž instantní kávu. Prášek nasypejte na misku a vložte do lednice, abyste z ní vysáli přebytečnou vlhkost. Umístěte do lednice hrnek připravené a vychladlé kávy, abyste se zbavili nepříjemných zápachů.

A nesmíme zapomenout ani na třetí dobrou pomocnici, jedlou sodu. Smíchejte dvě polévkové lžíce jedlé sody s jedním litrem teplé vody a rozmíchejte. Nechte chvilku vychladnout a vložte do lednice.

Zdroje článku: