Nenechte se oklamat. Jak odhalit, jestli vaše máslo pochází z Česka nebo zahraničí
Země, kde se máslo vyrábí
Některá másla jsou podle obalu k nerozeznání. Podle informací na obalu mají 82 % tuku. Avšak jedno se vyrábí v Česku, druhé se vyrábí v zahraničí. Kvalita másla se liší tím, jak lze máslo po vyndání z lednice roztírat. Jedno je lehce roztíratelné po chvilce, to druhé se roztírá velmi špatně a je v tuhé formě.
V čem tkví rozdíl?
České máslo
České máslo prochází unikátní technologií výroby. Vyrábí se stloukáním sladké smetany. Máslo je tedy mléčné, tučné, sladké chuti. Máslo vyrobené touto technologií, tedy z České republiky naleznete v tuhém stavu poté, co jej vyndáte z ledničky.
Máslo ze zahraničí
Máslo ze zahraničí prochází nizozemskou technologií NIZO. Sladká smetana zde nechybí, avšak je obohacena o mléčné kultury. Jedná se o bakterie mléčného kvašení. Chuť másla je díky tomuto procesu výroby nakyslejší, stejně tak i vůně másla. Přidání mléčných kultur se odrazí v konzistenci másla. Poté, co vyndáte z ledničky máslo ze zahraničí, během chvilky změkne a snadněji se roztírá.
Informace na obalu
Spotřebitele pravděpodobně zajímá, jaké informace jsou uvedeny na obalu výrobku. Zda byla použita technologie NIZO nebo česká technologie při výrobě másla na obale výrobku být uvedeno nemusí. Zákon to nevyžaduje. Jak to tedy spotřebitelé poznají? Důležitým faktorem je země původu. Dále si spotřebitelé mohou pomoci hmatem, české máslo nevyužívá technologie NIZO, a proto je na pohmat tuhé.
Jaký je poměr českých a zahraničních u mléčných výrobků
Obchod smí mít určitý podíl zahraničních výrobků. U jednotlivé kategorie do 25 procent výrobků nejsou s tím potíže. Pokud je hodnota nad 30 procent, domácí výrobci jsou nespokojeni. Podle odhadů Potravinářské komory se dovoz v kategorii mléčných výrobků vyšplhal přes 40 procent.
Sortiment vyráběný i v Česku
Jelikož se nejedná o výrobky, které by se v České republice nevyráběly, tak s tím Potravinářská komora ČR podle slov její prezidentky Dany Večeřové nesouhlasí. Poškozuje to totiž domácí výrobce.
Odkud se mléčné výrobky dováží?
Dováží se z Polska či z Německa. Jedná se o sortiment sýrů, jogurtů či másla. Máslo z České republiky je kvalitní, čerstvé. Ze zahraničí se do Česka často dostane máslo stolní. Často je přemražené, které se někde skladovalo a pak může být levnější, dodává Dana Večeřová.
Vhodné použití českého másla
Kam se hodí české máslo? Díky svým vlastnostem se máslo z České republiky skvěle hodí do máslových krémů. Hospodyňky jistě ocení, že se těsto nelepí na ruce či na pracovní plochu. Máslové krémy se také ihned neroztékají. Například do lineckého těsta, které se vyrábí hojně v období Vánoc, je lepší si vybrat máslo z České republiky, uvedla Karolína Four, odbornice v oboru výživy a kvality potravin.