Hortenzie nekvete? Pozor na chyby v péči nebo v umístění

Hortenzie nekvete? Pozor na chyby v péči nebo v umístění
Hortenzie jsou jedny z nádherných květin, které zdobí nejednu zahradu. Mají nádherné květy, které přilákají oči ostatních a na které jsou majitelé pyšní.

Proč nekvete hortenzie?

Často se stává, že hortenzie nekvete kvůli chybám v péči nebo jsou hortenzie umístěné na nevyhovujícím místě.

Záleží na druhu hortenzie

Hortenzie kvetou v různých časových obdobích, záleží na konkrétním druhu hortenzie, který pěstujete. Doba květu je od června do září. Květy těchto rostlin se nedají přehlédnout. Ať už se jedná o jakékoliv druhy hortenzií. I když hortenzie v předešlém roce dobře kvetly, může se může se stát, že je v dalším roce kvést nebudou, pokud se dopustíte nějaké chyby v péči o hortenzie.

Proč hortenzie nekvete?

Po prvním vysazení hortenzie můžete čekat až tři roky, než začne kvést. Po této době většinou už nastávají chyby v péči nebo v umístění.

Jaké jsou časté chyby?

Chyby při zastřihávání, nevyhovující půda nebo nedostatečné ošetření před mrazem.

Chyby při zastřihávání

Chyby při zastřihávání hortenzií způsobují špatné nebo velmi úsporné kvetení v následujícím období. K chybám při tomto procesu dochází většinou u následujících druhů hortenzií. Zahrádkářské nebo farmářské hortenzie ( Hydrangea macrophylla), popínavé hortenzie (Hydrangea petiolaris), pilovité hortenzie (Hydrangea serrata), hortenzie drsná (Hydrangea sapéra a sargntiana) a hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia).

Hortenzie dubolistá

Její listy se velmi podobají listům dubu. Květy jsou častěji homolovité než klasické rozkvetlé koule.

Proč dochází k chybám u zastřihování právě u těchto druhů?

Protože výše zmiňované druhy tvoří své pupeny pro další sezonu už v předchozím podzimu. To znamená, že pokud je až moc odříznete, nemohou se tvořit v budoucí sezóně žádné nebo jen ve velmi malém množství. Nejlepší čas na zastřihování je na jaře.

Nevyhovující půda

Když chcete, aby vám hortenzie pěkně kvetly a celkově prospívaly, je potřeba jim dopřát vhodné podmínky. Jednou z nich je vhodná půda. Hortenzie potřebují hodně vody, nesmějí ani vyschnout ani by neměli stát ve vlhku. Zadržování vody může být pro rostliny osudnou chybou.

Jak by měla půda vypadat?

Zemina pro hortenzie by měla být kyprá, lehce kyselá a humózní. Pokud zemina obsahuje příliš mnoho dusíku, budete mít mnohočetné listy ale také jenom malé množství květů. Velmi důležité je hnojení dostatečným množstvím fosforu pro to, aby vám hortenzie krásně kvetly.

Ne všechny hortenzie jsou mrazuvzdorné

Hortenzie latovitá

Zrovna tento druh hortenzie tedy hortenzie latovitá patří mezi mrazuvzdorné hortenzie. Dokáže se dobře vyrovnat s nízkými teplotami.

Hortenzie farmářská

U hortenzie farmářské je potřeba si dávat větší pozor. U tohoto druhu hortenzie jsou nezdřevnatělé zelené výhonky hortenzie farmářské na mráz náchylné. Nevyhovuje jim, když teplota klesne prudce. Když jsou keře hortenzií na podzim pěkně zelené, měli byste už za včas se postarat o dostatečnou ochranu proti nízkým teplotám a hortenzie přemístit na vhodné místo. To by mělo být v závětří a v polostínu.

Zdroje článku: