Nejlepší úroda rajčat! Vyzkoušejte dešťovou vodu a sklidíte chutné plody

Nejlepší úroda rajčat! Vyzkoušejte dešťovou vodu a sklidíte chutné plody
Ačkoliv voda ze studny neobsahuje chlór, není na zalévání rajčat úplně nejlepší. Pokud se začíná usazovat vodní kámen na kohoutcích, obsahuje voda uhličitan vápenatý. Jak ten škodí rostlinám?

Proč zalévat dešťovou vodou?

Kohoutková voda je příliš tvrdá a nerozpouští některé minerální sloučeniny, zejména fosfor, který pak rostliny nedokáží absorbovat. Navíc obsahuje hodně vápníku, který pak vytváří s draslíkem v půdě reakci. Při přebytku vápníku se v půdě blokuje vstřebávání draslíku. Draslík ovlivňuje hromadění cukrů v plodech a zalévání tvrdou vodou vám tak přinese akorát rajčata bez chuti.

V zemědělských oblastech navíc voda vymývá z půdy do spodních vod přebytky hnojiva a pesticidů. Pokud chcete skutečně zdravá domácí rajčata, chytání dešťovky bude to nejlepší řešení.

Když není půda zahlcená solemi, kořeny mohou vodu okamžitě začít vstřebávat. Pokud je ale ve vodě a půdě více soli než v rostlině, kořeny vodu nevstřebávají tak snadno a sůl ještě k tomu začne odvodňovat samotnou rostlinu.

Zalévání vodou s vysokou koncentrací soli vlastně vyvolává umělé sucho. Půda je sice vlhká, ale rostliny umírají kvůli nedostatku vody. 

Kohoutkovou vodu je proto nejlepší nechat odstát 48 hodin. Při zalévání si pak pohlídejte, aby v nádobě po přelití zůstala přibližně ⅕ objemu vody. Soli totiž během doby, kdy je voda klidná, usedají na dno a tyto zbytky je nejlepší vylít mimo záhonky.

Dešťovku si snadno nachytáte

Dešťovka je na zalévání rajčat rozhodně nejlepší, jen jí většinou nebývá dost. Pokud si ale pod okapy postavíte sudy na odchytávání vody, nebudete muset platit za odtočenou kohoutkovou vodu na zalévání.

Chytat dešťovku je velmi snadné. Kromě vody z okapů můžete při silném dešti nechat na zahradě kýble a necky, ať do nich naprší. 

Když pak do sudu ponoříte malé čerpadlo s hadicí, máte rovnou hotový zavlažovací systém.

Dešťová voda je nejlepší na zalévání nejen rajčat. Tak si určitě v období dešťů udělejte zásoby
Dešťová voda je nejlepší na zalévání nejen rajčat. Tak si určitě v období dešťů udělejte zásoby | Zdroj: gretanrk / Depositphotos

Jak zalévat rajčata?

Při zalévání tvrdou vodou na listech vznikají solné krusty. Zejména proto všechny rostliny včetně stromů dobře reagují na zalévání „obyčejnou“ dešťovkou. Nezalévejte dešťovkou pod přímým poledním sluncem

Voda se rychle vypaří a rostliny navíc spálí slunce, protože kapky vody fungují jako lupa. Zalévejte raději brzy ráno nebo nejlépe večer, protože pak rostlina přes noc čas v klidu vodu vstřebat a nevypaří se jí většina do ovzduší.

Také hnojivo je vhodné ředit dešťovou vodou, protože její pH je téměř neutrální, a rostliny tak výživu snadno vstřebávají. 

Rajčata potřebují zalévat pravidelně. Když je necháte pár dní bez vody a poté je hodně zalijete, praskne jim slupka. Totéž se stane, pokud je dlouhodobě příliš zaléváte. Příliš mnoho vláhy způsobuje různá onemocnění, proto je nejoptimálnější zvolit střední cestu a zalévat je 3x týdně v období bez srážek.

Pokud zaléváte pravidelně, stačí 3–4 litry týdně, ale pokud vynecháte, dopřejte pak rostlinám raději 5 litrů. Nejdůležitější je dostatečně rajčata zalévat v první polovině léta. V druhé polovině už dozrávají a tolik nepijí. 

Za odměnu šťavnatá úroda 

Keře, o které dobře pečujete, pravidelně je zaléváte a hnojíte, vám za odměnu nadělí spoustu chutných plodů. Z rajčat se dají připravit chutná jídla, saláty, a pokud bude úroda opravdu bohatá, přebytky se určitě neztratí. Zavařená rajčata se později dají využít k přípravě skvělých omáček, se kterými určitě sklidíte úspěch.

Zdroje článku: