Nejlepší rostliny vaší zahrádky, vhodné pro včely, čmeláky a motýly

Nejlepší rostliny vaší zahrádky, vhodné pro včely, čmeláky a motýly
Naše zahrady jsou nesmírně důležité pro včely a další opylovače, poskytují jim nektar a pyl, které potřebují, aby se jim dařilo a splnily svůj úkol. Nektar jim poskytuje energii, kterou potřebují k létání a hledání hnízda, zatímco pyl poskytuje včelám bílkoviny, které potřebují k růstu.

Pěstováním dobré směsi kvetoucích rostlin ve vaší zahradě můžete poskytnout bohatství nektaru a pylu pro širokou škálu opylovačů.

Jaké pěstovat rostliny pro včely

Kromě běžných rostlin, které v zahradě máte, přidejte i pár rostlin, kterým se užitečnému hmyzu zavděčíte. Vybírejte jednotlivé hlavně otevřené květy, kde vidíte centrální část květu. Právě takové květy jsou pro včely dostupné a mohou získat dostatečnou zásobu nektaru a pylu. Různé včely jsou aktivní v různých ročních obdobích. Některé se vynořují ze zimního spánku už s prvním oteplením, jiné létají ještě v listopadu. Aby včely měly co nejlepší šanci prosperovat, je důležité pěstovat kvetoucí rostliny tak, aby kvetly průběžně po celé období, kdy jsou včely a čmeláci aktivní.

Začít se dá jarními cibulovinami, které jsou navíc odolné vůči rozmarům počasí. Nezapomínejte na to, že řada cibulovin, které kvetou zjara, se vysazuje na podzim.

čmelák na krokusu
Čmelák na krokusu | Zdroj: rixipix / Depositphotos

Výběr odrůd bohatých na nektar i pyl bude záchranným lanem pro první probuzené čmeláky, z nichž někteří vylézají ze zimního spánku již v březnu.

Fialové květy včely milují

Včely vidí fialovou barvu jasněji než jiné barvy, a proto některé z nejlepších včelích rostlin, jako je levandule, okrasný česnek, Komule Davidova (motýli keř) a šanta mají fialové květy a patři u včel k favoritům.

Oblíbenými květinami zahradních opylovačů jsou rostliny s trubkovitými květy, jako mají třeba náprstník, zimolez, hledík a dračík. Jsou vyhledávané hlavně čmeláky.

V široké škále rostlin pro jarní období můžete sáhnout po zvonku, krokusech, hlohu, petrklíči, rozmarýnu, Dokonce i keř jako rybíz nezůstane bez povšimnutí. Na přelomu jara a léta své květy ukáže kostival, náprstník, tymián, hledík, zvonek, ostrožka, topolovka, levandule nebo divizna.

V druhé části léta a začátkem podzimu svou krásu předvádí astra, chrpa, dahlie, motýlí keř, zlatobýl nebo vřes. Unikátem je potom břečťan, který nabízí hojnost opylovačům často jako poslední kvetoucí rostlina a plazivé rostliny, které často zakryjí zeď nebo plot, tak rozehrají doslova koncert a z dálky dávají vědět, že se na nich hmyz opravdu činí.

Motýl pro potěchu oka 

paví oko na květu
Paví oko na květu | Zdroj: olga 18x27 / Depositphotos

Pokud žijete dost dlouho, ani vám určitě neuniklo, jak rapidně se počet motýlů snižuje. Denní motýli jsou ohroženou skupinou hmyzu. Jejich rozšíření dlouhodobě sledují stovky profesionálních i amatérských entomologů. Za jejich ohrožením stojí výrazné změny ve struktuře a využívání krajiny, především na zemědělské půdě. V posledních zhruba sedmdesáti letech motýlů začalo opravdu významně ubývat.

I motýli si chtějí užít nektaru. Mají rádi ploché květy (typu sedmikráska) i trubkovité květy. Milují květy oregana, verbenu, mavuň červenou, rozchodníkovec nebo sadec konopáč.

Zdroje článku: