Pěstování bylinek ve skleníku: Jak vytvořit ideální podmínky pro bohatou úrodu

Pěstování bylinek ve skleníku: Jak vytvořit ideální podmínky pro bohatou úrodu
Milujete vůni a chuť čerstvých bylinek a máte vlastní skleník? Zajistěte si voňavé přísady do kuchyně po celý rok. Pěstování ve skleníku s sebou totiž přináší řadu výhod, poskytuje bylinkám bezpečné prostředí a chrání je před nepříznivým počasím a škůdci. Které vám tam porostou nejlépe?

Skleník, skvělá volba pro bylinky

Pěstování bylinek ve skleníku je velice jednoduché. Na samém začátku však musíte vytvořit ideální podmínky, aby se tam vašim bylinkám dařilo dobře. Bylinky jsou totiž velké milovnice světla a vyžadují minimálně 6 hodin slunečních paprsků. Pokud máte vytápěný skleník a budete je chtít pěstovat i přes zimu, zajistěte jim umělé osvětlení. Teplota ve skleníku by také neměla kolísat. Ideální je stabilní teplota okolo 20–25 stupňů Celsia, v noci by teploty neměly klesnout pod 15 stupňů. Připravte si také kvalitní zeminu, do které bylinky budete na jaře sázet. Prodává se speciální směs přímo určená na pěstování bylinek, využít však můžete i univerzální půdu, kterou pak budete v pravidelných intervalech hnojit.

Nenáročná péče o bylinky

Poté, co si připravíte ideální podmínky pro bylinky ve skleníku, začněte s jejich sadbou. Pokud jste vášniví zahrádkáři, vypěstujte si bylinky od semínek. V zahradnictví dnes ale seženete i předpěstované sazenice, které rovnou můžete zasadit do skleníku. Bylinky pravidelně zalévejte, pozor si dejte na přemokření půdy, aby nedošlo k uhnívání kořínků. Spousta z nich také preferuje, když půda mezi jednotlivými zálivkami trochu proschne. Pravidelně také používejte organická hnojiva, aby rostliny měly dostatek živin, vitamínů a minerálů a rostly vám po celý rok. Ve skleníku můžete využít i přirozené cirkulace vzduchu, abyste předešli tvorbě plísní a hub.

Nejlepší byliny pro pěstování ve skleníku

Ve skleníku se bude dařit většině bylin, které jsou u nás běžně pěstovány. Bazalka, hojně používaná v italské kuchyni, doslova miluje teplé a vlhké prostředí a ve skleníku se vám krásně rozroste. Vlhko má v oblibě také máta, která roste rychle. Pozor si však dejte na to, abyste jí nechali dostatek prostotu, její kořeny se rozrůstají a často vytlačují jiné rostliny. Oregano, které je v kuchyni také hodně používané, potřebuje dostatek světla, které skleník dokáže zajistit. I bylinkám, jako je rozmarýn, tymián a šalvěj, se ve skleníku bude dařit, jelikož se jedná o středomořské bylinky, které mají rády teplo a světlo.

Ve skleníku můžete pěstovat opravdu skoro jakoukoliv bylinu
Ve skleníku můžete pěstovat opravdu skoro jakoukoliv bylinu | Zdroj: Valentyn_Volkov / Depositphotos

Zapomeňte na levanduli nebo koriandr

Některé bylinky však mohou mít problém s přílišnou vlhkostí a teplem, které skleník poskytuje a lépe si jim bude dařit na zahradě nebo na okenním parapetu. Ve skleníku se nedoporučuje pěstovat koriandr, který ve vyšších teplotách zbytečně rychle vykvete a vytvoří semena, díky čemuž pak jeho listy nejsou tak chutné. Stejný osud potká i estragon a kopr. Levandule má ráda suché a větrané prostředí a ve skleníku ji uhnívají kořeny. Pažitka teplé prostředí vůbec nesnáší dobře, naopak by měla být pěstována v chladu. Oblíbený český křen je pak příliš invazivní a ze skleníku vytlačí další rostliny.

Předtím než se pustíte do pěstování bylinek ve skleníku si ověřte, kterým bylinkám se tam bude dařit skvěle a které raději zasadit venku na zahradě. Díky pěstování ve skleníku však prodloužíte bylinám život a užijete si bohatou sklizeň po celý rok.