Nejkrásnější trvalky, které rozzáří vaši zahradu. Od královny růže, přes voňavou levanduli až po nostalgické pivoňky

Nejkrásnější trvalky, které rozzáří vaši zahradu. Od královny růže, přes voňavou levanduli až po nostalgické pivoňky
Pestrobarevné trvalky jsou pro každého zahradníka tou nejlepší volbou. Velmi snadno se totiž pěstují a každé jaro naplní zahradu květy, rozmanitými listy a neodolatelnými vůněmi. Trvalky promění i tu nejobyčejnější zahradu v oázu, která se stane doslova rájem na zemi.

Trvalka je vytrvalá rostlina 

Na rozdíl od letniček, které žijí pouze jednu sezónu, vytrvalé rostliny žijí déle než dva roky. Jejich latinský název v překladu znamená „v průběhu let“. Trvalky začínají kvést na jaře, některé z nich kvetou až do pozdního podzimu.

Jak si vybrat trvalé květiny

Při výběru trvalek je důležité zohlednit místní klima, kvalitu a vlhkost půdy nebo sluneční záření, kterému budou rostliny vystaveny. Ale ruku na srdce – trvalky si vybíráme hlavně kvůli květům a listům. Jejich výběrem si přejeme jedno: aby rozzářily zahradu. 

Růže

Nejoblíbenější trvalkou jsou růže – je jedno, zda vysadíme růže popínavé, klasické nebo miniaturní odrůdy. Růže totiž zahradu rozzáří, vnesou do ní romantiku, klid, nostalgii, vůni, barvy, život. Nejlépe se jim bude dařit na přímém slunci, v dobře odvodněné půdě.

Denivky

Pestré květy denivek jsou nenáročné na pěstování, přizpůsobí se stínu i slunci, mají dlouhou dobu květu a také velmi dobře chutnají. Jejich liliovité květy se staly oblíbenou jedlou dekorací a ozdobou svatebních dortů.

Hortenzie

Hortenzie patří k nejoblíbenějším trvalkám, které se svým zahradníkům odměňují dlouhodobým a bohatým pestrobarevným květenstvím. Do zahrady vnáší staromódní kouzlo, kterému je velmi těžké odolat. O barevnosti květů hortenzií rozhoduje pH půdy - kyselá půdu květy zbarví květy do modra, zatímco hortenzie v alkalických půdách budou produkovat růžové květy. Hortenzie jsou vynikající volbou pro různé styly výsadby – solitérní, skupinové i výsadby do květináčů.

Levandule

Možná je to barvou, možná vůní … Levandule do zahrad vnáší středomořský závan a dotek klidu. Extrémně dlouho kvete, sladce voní, je oblíbená u hmyzu a mnohých bylinářek. Pokud máte na zahradě dostatek místa a slunce je tato nádherně voňavá a dlouhodobě kvetoucí trvalkou tou správnou volbou.

Levandule dlouho kvete, proto vaší zahradě může dělat radost delší dobu
Levandule dlouho kvete, proto vaší zahradě může dělat radost delší dobu | Zdroj: Almaje / Depositphotos

Pivoňky

Nekvetou sice dlouho, ale o to plnějšími a bohatšími květy vykvetou. Pivoňkám se nejlépe daří na přímém slunci, vyžadují sušší místo a výsadba se doporučuje provést ideálně na podzim. Přirozeně vyplňují místa podél okrajů cest, vytváří kvetoucí živé ploty a jsou vhodné i do předzahrádek. Některé pivoňky mohou ve správných podmínkách žít i více než 100 let.

Třapatka nachová

Třapatka nachová, neboli echinacea, je jednou z nejkrásnějších dlouho kvetoucích trvalek. Barevné květy třapatek zdobily zahrádky našich dávných předků a jejich obliba nevymizela ani v dnešních moderních zahradách. Svou přirozeností se dokážou přizpůsobit jakémukoliv typu zahrady.

Barevné druhy řebříčku

Bílé květy řebříčku zpravidla v zahradách rostou samovolně, někdy je i zahradníkem považován za nežádoucí. Barevné odrůdy řebříčku se stávají velmi atraktivním doplňkem trvalkových záhonů. Od bílé, přes růžovou až po různé odstíny červené – řebříček se stává žádoucí pestrobarevnou trvalkou.

Čemeřice

Čemeřici se přezdívá „zimní drahokam“, její noblesní květy rozkvétají v době, kdy je zahrada poseta sněhem.  

Hosta

Hosta se pěstuje hlavně pro své výrazné a krásné listy, které jsou dostupné v mnoha tvarových i barevných variací. Rostlině se daří v úplném nebo částečném stínu, preferují stále vlhkou půdu. Jejich jedinou nevýhodou je to, že jsou velmi atraktivní rostlinou pro slimáky.

Kosatec

Vlhkomilným kosatcům se daří v bažinaté půdě a na okrajích rybníků. Zakrslý kosatec je vhodný do zahradní skalky a na vyvýšené záhony, zatímco přepychově kvetoucí kosatec vousatý musí být vystaven přímému slunci.

Bylinky

Oblíbenými trvalkami jsou bylinky, které dokáží zahradu formovat do tzv. „boho stylu“. Tento velmi oblíbený interiérový styl se rychle přesunul i do architektury zahrad. Šalvěj, pelyněk, mateřídouška, meduňka, máta nebo třeba yzop a rozmarýna jsou trvalky s přidanou hodnotou, bez kterých se dnes snad už neobejde žádná zahrada.