Nejen růžové! Pestré odrůdy muškátů pro balkónový festival barev

Nejen růžové! Pestré odrůdy muškátů pro balkónový festival barev
Málokterá okrasná rostlina nabízí tak rozmanité variace jako muškáty. Široká škála barev, typů květů i listů a především rozličnost vůní – vybírat můžeme z více než 300 druhů muškátových odrůd.

Barevná pestrost 

Muškáty jsou oblíbené především pro bohatost květů, ze kterých se můžeme těšit od jara až do konce podzimu. Díky svým nádherným a mnohdy velmi okrasným listům a zářivým květům dokáží muškáty hýřit barvami široko daleko. Jsou nenáročné na pěstování, přizpůsobí se každému prostředí i pěstební nádobě a tak není divu, že se staly jednou z nejoblíbenějších okrasných rostlin.

Nekonečná škála barev, tvarů i vůní

Muškáty jsou rozmanité svým vzhledem a jsou k dispozici v široké škále druhů i kultivarů, v rozmanitých barvách, velikosti i bohatosti květů a listů, dokonce i ve vůních, které vydávají především listy.

Muškát vzpřímený

Tento typ muškátů patří k nejoblíbenějším druhům, jelikož vytváří zaoblené malé keříky obsypané květy. Oblíbené se staly právě díky bohatému barevnému výběru květů – kromě klasické červené odrůdy můžeme zahradu rozzářit v odstínech fialové, růžové, oranžové, bílé, lososové, levandulové ba dokonce fialovo-modré. Oblíbené jsou i dvojitě kvetoucí formy, které připomínají shluky miniaturních růžiček. Barevnou kompletnost doplňuje barva listů, většinou se tento typ vyznačuje tmavším zbarvením listů v podobě jemného pruhování.

Pelargonium grandiflorum

Velkokvěté muškáty, vzpřímeného vzrůstu v různých barevných kombinací. Nádherná paleta pastelových barev od sytě červené, přes fialovou, purpurovou, broskvovou přes bílou a béžovou až po temně levandulovou a žíhané kombinace. Plné květy hýřící intenzivními barvami jsou doslova ozdobou každému domku či bytu. Okraje květů (okvětních lístků) bývají barevně zvýrazněné a mnohdy nádherně „nařasené“.

Tato odrůda muškátů má krásné barevné kombinace
Tato odrůda muškátů má krásné barevné kombinace | Zdroj: EsinDeniz / Depositphotos

Pelargonium peltatum – muškát převislý

Muškáty převislé jsou nejoblíbenější okrasnou rostlinou, která zdobí okenní parapety nebo balkony a vytváří pestrobarevný květinový vodopád. Závěsné muškáty velmi dobře odolávají slunci, jsou nenáročné na pěstování a jejich dlouhodobé květenství, které trvá až do podzimu, z nich činí nejpreferovanější kvetoucí truhlíkovou rostlinu.

Co se květenství týče – v nabídce existuje nepřeberné množství barevných druhů, ovšem klasickou je barva červená. Ta se nádherně kombinuje s muškáty v barvě bílé, růžové nebo žíhané. Na popularitě vzkvétají i dvoubarevné, plnokvěté druhy – Mexica nebo Randy, kterým se přezdívá „andělské oči“. Bílé květy s purpurovým středem rozzáří každé zákoutí.

Muškáty s aromatickými listy

Pestrobarevné muškáty si podmanily nosy parfumerářů, ale z jejich vůně se můžeme těšit i my. Speciální odrůdou jsou muškáty s aromatickými listy, které po zamnutí mezi prsty vydávají líbezné vonné tóny. Muškáty nabízí čichovou paletu nesrovnatelné bohatosti – opojná svěžest citronu, sofistikovaná vůně skořice, sladkost čokolády, očistná vůně eukalyptu nebo máty, či romantická vůně růží. Okouzlující vůně muškátů v kombinaci s oslňujícími barvami jsou dokonalou volbou do každé zahrady.

K nejoblíbenějším vonným kultivarům patří Pelargonium Chocolate, Orange Fizz, Attar of Roses nebo muškáty vonící po mentolu a pryskyřici - Roseum. 

Bez ohledu na to, jaký druh muškátu si vyberete, bude pokaždé tato pestrobarevná květina pro vaši zahradu dokonalým přínosem.