Nedovolte ptákům, aby vám ničili úrodu zeleniny. Zvolte nenásilné řešení

Nedovolte ptákům, aby vám ničili úrodu zeleniny. Zvolte nenásilné řešení
Příroda je nádherná, ptáci jsou na první pohled roztomilí, tedy alespoň do doby, než si začnou hodovat na plodech vaší zahrady. Zabraňte ptákům v okusování plodů vaší zahrady neagresivní cestou.

Zahradní rouno

Skvělým způsobem, jak ochránit zeleninu a její úrodu, je použití zahradního rouna. Tato síťovina se používá především jako ochrana před mrazy a silným větrem. Lze ji však využít jako ochranu před ptactvem a zabránit mu v pochutnávání na plodech vaší zeleniny, do které jste vložili velké množství času, vody a živin. Kromě ochrany před ptactvem a nepříznivými teplotními vlivy pomůže toto rouno k rychlejšímu zrání okurek a další zeleniny. Rouno je vyrobeno z polypropylenu nebo polyesteru, což umožňuje propustit sluneční světlo, vodu a trochu vzduchu.

Aplikace rouna

Pořádně prozkoumejte svou zahradu a zjistěte, která zelenina potřebuje největší ochranu. Můžete se rozhodnout pro zavedení ochrany pro konkrétní rostliny nebo rovnou pro veškerou zeleninu. Je pouze na vás, zda tedy upřednostníte větší nebo menší plachtu. Jakmile se rozhodnete, jaké rostliny budete chtít chránit, nyní na vás čeká samotná aplikace. Rouno natáhněte přes zeleninu, a poté připevněte látku k zemi. Látku na okraji zatižte těžšími předměty, aby nevznikly mezery, kudy by se mohla dostat jiná zvířata. V tomto ohledu skvěle poslouží kameny, které zároveň slouží jako dekorace. Toto řešení je navíc i praktické, jelikož toto zatížení velmi snadno dáte stranou, abyste se mohli naplno věnovat péči o chráněnou zeleninu nebo ovoce. Toto rouno navíc odradí také otravný hmyz.

Špačci
Špačci | Zdroj: PantherMediaSeller / Depositphotos

Při aplikaci rouna buďte důslední

Když už víte, jak ochránit vaše plodiny od nežádoucích útoků ptáků a jiných zvířat, buďte opravdu důslední. Jakákoliv mezera nebo nedůslednost může vyústit v nežádoucí úmrtí těchto tvorů. Po aplikaci ochrany plodin nedovolte, aby někde vznikla mezera, kterou by mohla zvířata proniknout dovnitř. Nejenomže by bylo vynaložené úsilí k ničemu, ale také hrozí zranění ptáků nebo malých zvířat. Při pokusu proniknout dovnitř by mohla tato zvířata snadno uvíznout v síti nebo se zranit.

Pravidelná kontrola

Jak bylo zmíněno, tak pletivo rouna zabrání hmyzu dostat se dovnitř, což může s sebou nést i negativní činky. Včely a další hmyz nebudou mít přístup k opylování rostlin, což je nesmírně důležité. Proto byste měli plachtu odstranit v době kvetení rostlin. Rouno vám sice poskytne ochranu z vnějška, ale mnoho škůdců, včetně slimáků, se nachází v půdě. Ve vašem zájmu byste měli pravidelně kontrolovat, co se děje pod rounem.

Jak odradit ptáky jiným způsobem

Zahradní rouno není jediným způsobem, jak odradit ptáky od častých návštěvách ve vaší zahradě. Skvěle poslouží jednorázové talířky z alobalu. Tyto talířky odráží světlo, což vyvolává zmatek mezi ptáky. Zavěste tyto talířky na různá místa kolem záhonů. Postupem času mohou ptáci prohlédnout tuto léčku. V takovém případě stačí přidat zvukový doprovod a máte garanci, že záhony zůstanou netknuty. Stačí přidat nějaký předmět (například oříšek) na provázek, který bude narážet do hliníkového talíře vlivem větru. Pozor na příliš hluku v noci, což může být otravné.

Zdroje článku: