Nastavte si perfektní teplotu pro uchování potravin ve vaší chladničce
Chladničky obvykle nabízejí nastavení teploty od 1-7 a pochopení těchto úrovní je důležité k tomu, abyste z ní vytěžili maximum.
Úroveň 1: Nejnižší teplota
Pokud je lednička nastavena na 1, znamená to, že vnitřní prostor bude nejméně chladný. Tato nejnižší úroveň může být vhodná zejména ve chvílích, kdy chladničku vyčistíte a naplníte ji potravinami, které nepotřebují nízké teploty. Lehké chlazení vyžadují například sýry nebo máslo. Pro mléčné výrobky, mléko nebo skladování čerstvého masa však nebude teplota dostatečně nízká a potraviny se vám začnou v ledničce brzo kazit.
Úroveň 4: Zlatá střední cesta
Výrobci chladniček doporučují nastavení na úroveň 4, která je dostatečně chladná na to, aby udržela většinu potravin v bezpečí před zkažením. Zároveň se ale stále ještě nejedná o nadměrné energetické zatížení, které je spojené se zvýšenými náklady na elektřinu. Uvnitř je teplota kolem 4–5 stupňů Celsia, což je ideální k uchovávání čerstvých potravin jako je maso, mléčné výrobky nebo zbytky jídla.
Úroveň 7: Maximální chlazení
Maximální chlazení ledničky pravděpodobně moc nevyužijete. Tento nejvyšší režim je vhodný zejména v situacích, kdy rychle potřebujete potraviny zchladit. Například když přijdete domů z nákupu v létě a chcete, aby se teplota potravin vrátila zpět do jejich původního stavu. Tato úroveň chlazení je také užitečná, když uchováváte potraviny, které vyžadují extrémně nízké teploty. Nejčastěji se jedná o syrové maso nebo ryby. Při dlouhodobém užívání této úrovně však po delším čase dojde k promrznutí potravin, které tím pak ztrácejí na chuti.
Meziúrovně mají také své využití
Pokud ve vaší ledničce budou převládat nějaké konkrétní potraviny, zamyslete se nad tím, zda jim nedopřát optimální teplotu. Pro ovoce a zeleninu je ideální úroveň 2, 3 je optimální pro mléko, sýry a jogurty, které vyžadují mírné chlazení. Úroveň 5 a 6 představují již chladnější prostředí, což je ideální pro citlivé potraviny jako jsou uzeniny nebo větší kusy masa. Pokud si nejste s nastavením jistí, udělejte si test s máslem. Podle jeho ideální konzistence poznáte, zda je teplota správně nastavená.
Aby vaše lednička fungovala co nejlépe, doporučuje se nastavení na úroveň 4, tedy kolem 3-5 stupňů Celsia. Každá domácnost je však trochu jiná a každá také v ledničce skladuje různé potraviny. Roli zde hraje také teplota okolního prostředí. Pokud žijete v horkém klimatu, možná budete potřebovat vyšší úroveň chlazení a naopak. Nezapomeňte ale na to, že správné nastavení ledničky je nejen otázkou bezpečnosti potravin, které tak budou mít delší trvanlivost, ale i finanční úspory.