Nastavte si perfektní teplotu pro uchování potravin ve vaší chladničce

Nastavte si perfektní teplotu pro uchování potravin ve vaší chladničce
Lednička tvoří důležitou součást každé domácnosti. Jedná se totiž o místo, kde uchováváme potraviny čerstvé a bezpečné pro konzumaci. Avšak ne každý si uvědomuje, že správné nastavení teploty v ledničce je naprosto klíčové proto, aby potraviny zůstaly kvalitní a trvanlivé.

Chladničky obvykle nabízejí nastavení teploty od 1-7 a pochopení těchto úrovní je důležité k tomu, abyste z ní vytěžili maximum.

Úroveň 1: Nejnižší teplota

Pokud je lednička nastavena na 1, znamená to, že vnitřní prostor bude nejméně chladný. Tato nejnižší úroveň může být vhodná zejména ve chvílích, kdy chladničku vyčistíte a naplníte ji potravinami, které nepotřebují nízké teploty. Lehké chlazení vyžadují například sýry nebo máslo. Pro mléčné výrobky, mléko nebo skladování čerstvého masa však nebude teplota dostatečně nízká a potraviny se vám začnou v ledničce brzo kazit.

Úroveň 4: Zlatá střední cesta

Výrobci chladniček doporučují nastavení na úroveň 4, která je dostatečně chladná na to, aby udržela většinu potravin v bezpečí před zkažením. Zároveň se ale stále ještě nejedná o nadměrné energetické zatížení, které je spojené se zvýšenými náklady na elektřinu. Uvnitř je teplota kolem 4–5 stupňů Celsia, což je ideální k uchovávání čerstvých potravin jako je maso, mléčné výrobky nebo zbytky jídla.

Úroveň 7: Maximální chlazení

Maximální chlazení ledničky pravděpodobně moc nevyužijete. Tento nejvyšší režim je vhodný zejména v situacích, kdy rychle potřebujete potraviny zchladit. Například když přijdete domů z nákupu v létě a chcete, aby se teplota potravin vrátila zpět do jejich původního stavu. Tato úroveň chlazení je také užitečná, když uchováváte potraviny, které vyžadují extrémně nízké teploty. Nejčastěji se jedná o syrové maso nebo ryby. Při dlouhodobém užívání této úrovně však po delším čase dojde k promrznutí potravin, které tím pak ztrácejí na chuti.

Buďte obezřetní při skladování syrového masa a ryb.
Buďte obezřetní při skladování syrového masa a ryb. | Zdroj: kurgu128.mail.ru / Depositphotos

Meziúrovně mají také své využití

Pokud ve vaší ledničce budou převládat nějaké konkrétní potraviny, zamyslete se nad tím, zda jim nedopřát optimální teplotu. Pro ovoce a zeleninu je ideální úroveň 2, 3 je optimální pro mléko, sýry a jogurty, které vyžadují mírné chlazení. Úroveň 5 a 6 představují již chladnější prostředí, což je ideální pro citlivé potraviny jako jsou uzeniny nebo větší kusy masa. Pokud si nejste s nastavením jistí, udělejte si test s máslem. Podle jeho ideální konzistence poznáte, zda je teplota správně nastavená.

Aby vaše lednička fungovala co nejlépe, doporučuje se nastavení na úroveň 4, tedy kolem 3-5 stupňů Celsia. Každá domácnost je však trochu jiná a každá také v ledničce skladuje různé potraviny. Roli zde hraje také teplota okolního prostředí. Pokud žijete v horkém klimatu, možná budete potřebovat vyšší úroveň chlazení a naopak. Nezapomeňte ale na to, že správné nastavení ledničky je nejen otázkou bezpečnosti potravin, které tak budou mít delší trvanlivost, ale i finanční úspory.

Zdroje článku: