Nejlepší náhražky masa pro vegetariány

Nejlepší náhražky masa pro vegetariány
Jste čerstvými vegetariány a nevíte si rady čím nahradit maso? V jídelníčku by neměly chybět cenné bílkoviny, ale ani vitamíny a minerály. Přinášíme vám výběr kvalitních výrobků či potravin, které vám všechny tyto živiny spolehlivě dodají.
Obsah článku
  1. Tofu
  2. Tempeh
  3. Luštěniny
  4. Seitan
  5. Houby
  6. Lilek

Tofu

Sójové tofu je díky svému vysokému obsahu bílkovin jednou z nejlepších náhražek masa. Jeho příprava je velmi variabilní. Uzeným tofu si můžete obložit chleba, nastrouhaným posypat vařené jídlo. Smažené tofu se hodí k zelenině a z bílého nebo marinovaného připravíte nejrůznější pomazánky. 

Tempeh

Fermentovaný sójový výrobek s chutí lískových oříšků obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je ideálním zdrojem bílkovin. Navíc díky fermentaci je bohatý na probiotika a prospěšný zdraví střev. Tempeh používáme k vaření, pečení, smažení a grilování. Nebo si můžeme koupit již hotový smažený tempeh jako přílohu k chlebu se zeleninou.

Zdroj: Autor: Julia Wave / Shutterstock

Luštěniny

Nejrůznější odrůdy fazolí a čočky, hrách, cizrna či boby jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu skupiny B. Luštěniny vaříme se saturejkou, tymiánem, majoránkou nebo bazalkou, abychom usnadnili jejich trávení. Vařené luštěniny přidáváme do salátů, polévek nebo pomazánek.

Fermentovaný sójový výrobek s chutí lískových oříšků obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je ideálním zdrojem bílkovin.

Seitan

Rostlinná bílkovina, která se vyrábí z pšeničného lepku. V kombinaci se zeleninou je dobře stravitelný a výživný. Seitan můžeme použít k omáčkám, do vegetariánských gulášů a k zeleninovým směsím.

Houby

Obzvlášť houby sbírané v čisté přírodě obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálů, zejména vitamínů skupiny B, D a selen.

Houby také snižují cholesterol, zbavují nás toxických kovů a podporují imunitu.  

Lilek

Lilek má zajímavou strukturu a vynikající zemitou chuť. Dá se skvěle kombinovat v různých pokrmech, vařit, dusit, zapékat, smažit nebo grilovat. Z pečeného lilku si můžeme také připravit výbornou pomazánku.

 

Zdroj:

  • autorský text
Zdroj článku:
  • autorský text