Nejlepší náhražky masa pro vegetariány
Tofu
Sójové tofu je díky svému vysokému obsahu bílkovin jednou z nejlepších náhražek masa. Jeho příprava je velmi variabilní. Uzeným tofu si můžete obložit chleba, nastrouhaným posypat vařené jídlo. Smažené tofu se hodí k zelenině a z bílého nebo marinovaného připravíte nejrůznější pomazánky.
Tempeh
Fermentovaný sójový výrobek s chutí lískových oříšků obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je ideálním zdrojem bílkovin. Navíc díky fermentaci je bohatý na probiotika a prospěšný zdraví střev. Tempeh používáme k vaření, pečení, smažení a grilování. Nebo si můžeme koupit již hotový smažený tempeh jako přílohu k chlebu se zeleninou.
Luštěniny
Nejrůznější odrůdy fazolí a čočky, hrách, cizrna či boby jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu skupiny B. Luštěniny vaříme se saturejkou, tymiánem, majoránkou nebo bazalkou, abychom usnadnili jejich trávení. Vařené luštěniny přidáváme do salátů, polévek nebo pomazánek.
Fermentovaný sójový výrobek s chutí lískových oříšků obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je ideálním zdrojem bílkovin.
Seitan
Rostlinná bílkovina, která se vyrábí z pšeničného lepku. V kombinaci se zeleninou je dobře stravitelný a výživný. Seitan můžeme použít k omáčkám, do vegetariánských gulášů a k zeleninovým směsím.
Houby
Obzvlášť houby sbírané v čisté přírodě obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálů, zejména vitamínů skupiny B, D a selen.
Houby také snižují cholesterol, zbavují nás toxických kovů a podporují imunitu.
Lilek
Lilek má zajímavou strukturu a vynikající zemitou chuť. Dá se skvěle kombinovat v různých pokrmech, vařit, dusit, zapékat, smažit nebo grilovat. Z pečeného lilku si můžeme také připravit výbornou pomazánku.
Zdroj:
- autorský text
- autorský text