Na tohle byste měli myslet při zazimování rostlin v květináči

Na tohle byste měli myslet při zazimování rostlin v květináči
S chladným počasím přichází čas na zazimování trvalek v květináčích, aby mohly příští sezónu zase hezky růst. Při zazimování je ovšem potřeba myslet na několik důležitých věcí, aby rostliny zbytečně netrpěly nebo nehynuly.

Ačkoliv spousta plodivých rostlin na záhonku i v květináči může v podzimních měsících zůstat venku prakticky až do prvního sněhu, většina květin vyžaduje specifickou péči a přenesení do interiéru s vhodnými podmínkami. Ošetření květin se liší především podle toho, o jaký typ se jedná – v exteriéru během léta mohou být jak záhonkové květiny, tak trvalky v květináčích, které kvetou v příhodné době v létě a zdobí okna, zahrady či balkóny, ale také pokojové rostliny, které se v příjemných podmínkách letní. S prvním ochlazením je vhodné především poslední zmíněné vrátit do interiérových podmínek, postupně by však měly být přeneseny všechny.

Přenos květin a okrasných rostlin do interiéru

Zatímco klasické pokojovky, které si na letní sluníčko pouze odskočí, mají v domácnosti standardně své místo a nevyžadují úpravu podmínek, cibulkové či záhonkové květiny a květiny v květináčích určené pro pěstování v exteriéru vyžadují trochu jiný přístup. Jak tedy na to?

Ukončení letnění pokojových rostlin

U pokojových rostlin vystavených exteriérovým podmínkám je návrat do interiéru poměrně jednoduchý, je však důležité je pečlivě zkontrolovat, aby nebyly vystaveny zbytečné nákaze. Před postavením zpátky na původní místo tak proveďte klasické zastříhnutí, odstraňte nevzhledně vypadající části rostlin a ideálně aplikujte postřik proti škůdcům, u kterých hrozí riziko, že se na rostliny mohli přenést. Jakmile jsou rostlinky ošetřeny, mohou se vrátit na své místo a péče o ně probíhá jako obvykle.

Péče o záhonkové květiny

U záhonkových květin zazimování závisí na tom, o jaký typ se jedná. U cibulkových květin je nutné odstranit zbytky, cibulky vykopat a náležitým způsobem ošetřit. Ostatní květiny se podle náročnosti buď přikryjí přírodním materiálem (listím, není-li napadeno chorobami, nebo třeba slámou), případně tkaninou s izolační schopností.

Přenos květin a rostlin v květináčích do interiéru

Nejnáročnější postupy je pak nutné aplikovat u květin a okrasných rostlin v květináčích, které snáší poměrně dobře i nižší teploty, ve standardní zimě by však zmrzly. Řadu z nich lze zazimovat v exteriéru, pokud je dostatečně odizolujete, přikryjete a najdete jím závětrné místo ideálně s přístřeškem. Jistější je ovšem nechat je v interiéru ovšem pouze za podmínky, že jim připravíte vhodné prostředí. I v tomto případě představuje první krok zastřižení a ošetření rostlin pesticidem, aby nedošlo v interiéru k jejich úhynu. Velmi vhodné je rostliny aklimatizovat postupně, tzn. teplotu, v níž se nachází, posupně zvyšovat. Rostliny na změnu podmínek zareagují zpomalením růstu, je proto vhodné je v interiéru méně zalévat a také používat méně hnojiva. Velmi důležité je také dopřát rostlinám dostatek světla, najděte jim proto místo s co největším přístupem přirozeného světla, vyhněte se však blízkosti zdrojů tepla – teplotu udržujte jen kolem 20 °C je-li to možné.