Na prostříhávání růží není vždy ten správný čas. Je možné je ostříhat v srpnu?

Na prostříhávání růží není vždy ten správný čas. Je možné je ostříhat v srpnu?
Aby růže kvetly, je potřeba jim zajistit dostatečnou a optimální péči. A to nejenom na jaře a během kvetení. Zásadní je péče během celého roku. Důležitou roli hraje například správné stříhání.

V zimě nechte nůžky odpočívat

Prořezávání růží je nápomocné při zajištění správného kvetení. Zároveň podporuje dostatečný růst květiny, kterou tím udržuje v kondici. Prakticky v každém ročním období, kromě zimy, je růže možné prořezávat. Každé období má ale svá prořezávací specifika, na které je potřeba brát zřetel.

Ideální k prořezání je začátek jara bez mrazivého počasí

K prvnímu prořezání v roce může dojít na jaře. A sice v období mezi koncem března a začátkem dubna. Zásadní není měsíc, kdy k prořezání dojde, ale především počasí. K ostříhání rostliny nesmí dojít během silných mrazů. Pozdě je ve chvíli, kdy již začne keř růží růst a začnou se tvořit nové výhonky a pupeny. Na jaře je důležité odstranit již staré a odumřelé větvičky. Možné je i celkové zkrácení větví  tak, aby byl podpořen jejich růst a také došlo ke zhuštění růžových keřů.

V létě buďte při prostříhávání opatrní

Růže, které kvetou opakovaně, mezi něž patří například hybridní čajové růže, je možné prořezat i v letním období. Zde je důležité odstranit pouze části odkvetlých částí květiny. To rostlině obecně uleví a připraví ji na další možné kvetení. V letních měsících, obzvláště v srpnu by u většiny druhů růží nemělo docházet k drastickému ostříhání. To může vést až k fatálním následkům, kdy rostlina přestane správně růst. Nezachrání ji pak ani následná péče či dostatečné hnojení.

Růže se s odcházejícím létem a přicházejícím podzimem začínají připravovat na zimu. Pokud rostlinu v srpnu ostříháte, můžete v ní vyvolat pocit, že teplé počasí ještě nekončí. Růže se tak mohou začít připravovat na další plození, které následně přeruší příchod mrazů a chladné teploty. Zároveň na podzim rostlinu můžete oslabit. Může tak být více náchylná proti různým škůdcům a chorobám.

Pokud jste se k prořezání rozhodli s končícím létem, vsaďte pouze na drobné úpravy. Rostlinu můžete lehce prořezat a zbavit ji odrostlých květů. Jakékoliv větší úpravy nechte spíše na jaro, kdy se rostlina po zimě probouzí a je plná energie.

Vsaďte na správné vybavení k prořezání

Ať už se rozhodnete rostliny prořezat na jaře či na podzim, vždy dodržujte základní pravidla tak, aby prořezání květině spíše neuškodilo. Využijte speciální nůžky nebo pilku na prořezání rostlin a keřů. Při odstranění se zaměřte pouze na ty části rostliny, které jsou již starými a nebo odumřelými. Řez by měl být šikmý a ideálně maximálně centimetr nad pupenem.