Myrta udělá parádu nejen na svatbě a zaujme tisíciletou historií

Myrta udělá parádu nejen na svatbě a zaujme tisíciletou historií
Tato keříkovitá rostlina se v našich podmínkách pěstuje v nádobách. Zimní mráz by nepřežila, Nejčastěji se tato rostlina ze Středomoří vyskytuje ve dvou odrůdách, které mají drobné bílé nebo růžové květy. Je označovaná jako svatební, má příjemně voňavé listy i květy.

V létě myrta miluje teplé dny plné slunce. V zimě jí stačí světlé stanoviště bez mrazu. Větve mají drobné leklé listy tmavě zelené barvy a právě větve jsou žádanou dekorací. V létě rostlinu zdobí drobné miskovité květy s prašníky, které tvoří po odkvětu purpurové bobulky.

 

Pokud zavítáte na dovolené ve Středomoří do přírody, můžete narazit na celé myrtové háje, kde se rostliny dorůstají i výšky 3 až 5 metrů. V nádobě s dobrou péčí může myrta vyrůst i do výšky 60 cm.

Legendy spojené s myrtou

zlatá myrtová koruna
zlatá myrtová koruna | Zdroj: Rjdeadly / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Rostlina s drobnými listy je už tisíce let symbolem lásky, nevinnosti a plodnosti. Právě pro její symboliku se stále využívá k výzdobě svatební tabule, do svatebních kytic a k ozdobě oděvů.

Myrta je zmíněná ve starověké mytologii, najdete o ní zmínku i v Bibli. Řekové i Římané ji spojovali se svým božstvem.  

Připisovaly se jí afrodiziakální účinky, možná i proto byla tak často na svatbách ve svatebních korunách nevěst i ženichů. Zdobili se jí básníci, vplétala se do věnců pro vítěze sportovních utkání. V judaismu je myrta známá jako Hadassa - jedna ze čtyř posvátných rostlin při svátku stánků neboli Sukkat v roce 445 př. n. l.

Spojení s královnou Viktorií

Bez myrty se neobejde ve Velké Británii žádná královská svatba už od dob královny Viktorie. Když se vdávala její nejstarší dcera, měla myrtou bohatě zdobené šaty a podle královského nařízení měla každá nevěsta z královského rodu na památku každé královské svatby vysadit v jejím prázdninovém sídle v Osbornu myrtu. Tato tradice se drží už přes 170 let.

Ve svatebních kyticích je myrta hlavně kvůli symbolice. Svatebčané a ženich bývají ozdobení korsáží, která má připomínat propojení všech zúčastněných a jejich podporu novomanželům.

Není neobvyklé ji najít jako výzdobu oltářů a lavic v místě, kde se koná svatební obřad. Kromě symboliky svěží zelené listy vytváří slavnostní atmosféru a přináší závan přírody. Na slavnostní svatební tabuli se vplétá do girland a věnců sloužících k slavnostní výzdobě. V některých zemích nosí nevěsty věnec z myrty jako symbol čistoty, lásky a věrnosti.  

Zdroje článku: