Mučenka: Impozantní či přímo nadpozemská rostlina – poradíme jak ji jednoduše pěstovat

Mučenka: Impozantní či přímo nadpozemská rostlina – poradíme jak ji jednoduše pěstovat
Se svými exoticky vyhlížejícími květy jsou mučenky absolutním poutačem nejenom pro poletující hmyz, ale také pro kolemjdoucí a nejvíce pro její pěstitele. Impozantní květy mučenky dorůstají až deseti centimetrů. Mučenka je popínavá rostlina, která sluší jak plotům a zahradním altánům, tak také domácnostem.

Na zahradě nebo doma – královnou je mučenka kdekoli

Mučenky oživí každý balkon, záhonek a ve své podstatě jsou takovou královnou celé zahrady – díky jejím zářivým barvám a opojné vůni jí dodají nádech exotiky. Tato, neobvykle vypadající rostlina má dlouhé listy ve tvaru slzy a její šlahouny mohou dosahovat délky až 6 metrů, proto je vhodné ji venku vysazovat podél plotů, zdí či jako zastínění zahradního altánu.

Mučenka je více než jenom překrásný „šplhavec“, ale má také léčivé vlastnosti. Používá se zejména při léčbě epilepsie, astmatu, ale také při žaludečních či menstruačních potížích.

Tip! Mučenku je stejně jednoduché pěstovat také doma jako pokojovou rostlinu. V tomto případě je potřeba jí věnovat více pozornosti, častěji hnojit a kontrolovat dostatečné množství zálivky. V průběhu léta jí uděláme dobře, když ji vyneseme ven a s prvním podzimním počasím zase schováme zpět domů.

Některé z mnoha druhů mučenek dokonce plodí sladké plody – např. mučenka jedlá, jejíž plody jsou známé pod názvem „maracuja“. Plodů se dočkáme jenom v případě, že máme rostliny dvě, neboť mučenky jsou tzv. cizosprašné. Ideální volbou je pěstovat minimálně dvě rostliny v jedné nádobě.

Teplota a vlhkost

Mučenka pochází ze Střední a Jižní Ameriky, a proto je zvyklá na hodně světla a tepla. Ideální je její umístění na jižní straně zahrady nebo balkonu. Vzhledem k tomu jaké velikosti rostlina dorůstá, potřebuje mít neustále dostatek vody, a to zejména ve fázi růstu. Substrát je nutné neustále udržovat vlhký.

Půda s kyselým Ph může pomoci.
Při pěstování záleží také na správném pH půdy. | Zdroj: TanaCh / Depositphotos

Hnojení

Této rostlině svědčí dobře propustná půda s neutrálním až kyselým pH. Rostlina se Vám odmění, pokud jí sem tam dopřejete pořádnou dávku mulče ve formě kompostu, který rozprostřete kolem kořenů rostliny. Nejen, že ji obohatíte o tolik potřebné živiny, ale mulč pomůže rostlině udržovat stabilní vlhkost. První hnojení se pokuste naplánovat na jaře ještě před tím, než se objeví první růst. Poté jej opakujte každé čtyři až šest týdnů až do začátku podzimu.

Zde jsou hlavní jednoduché požadavky na péči o mučenku:

  • Pěstuje se na plném slunci a preferuje poněkud vyšší vlhkost.
  • Svědčí jí místo, kde je chráněná před škodlivými větry a nepřízní počasí.
  • Mučenkám lahodí častější přihnojování.
  • Pokud žijete v oblasti, kde jsou tužší zimy, pěstujte mučenku v nádobách a při větších poklesech teploty ji umístěte na teplejší místo! Pozn. Máme vyzkoušeno, že mučenky jsou sice něžné dámy, ale v praxi nějakou tu zimu snesou. Přezimovat jim pomůžemee především tím, že okolí kořenů překryjeme chvojím.
  • Rostlina není náročná na péči a zpravidla se jí daří velmi dobře a tedy i rychle roste, proto ji nezapomeňte čas od času (zejména na jaře a na podzim) prořezávat, abyste měli pod kontrolou, jak dalece ji chcete nechat dorůst.
  • Mučenku si lehce rozmnožíte metodou řízkování.