Mšice útočí ze všech stran: Podívejte se na méně známé metody, jak je udržet od vašich rostlin co nejdál

Mšice útočí ze všech stran: Podívejte se na méně známé metody, jak je udržet od vašich rostlin co nejdál
Když mšice útočí, první pomoc, která vás napadne, jsou zřejmě berušky, a začnete je urputně hledat. Nebo možná mšice rozdrtíte prsty. Jde to ale i jinak. A nebojte, pesticidy používat nemusíte. Přečtěte si, jak se mšic účinně zbavit.

Pravidelná kontrola rostlin odvrátí pohromu

Čím více času strávíte procházením rostlin a kontrolování především stonků a listů, tím menší bude šance, že jednoho dne spatříte celou invazi mšic. Je to přitom jednoduché. Jen se procházet a všímat si nekalostí. Udělejte si čas ideálně každý den, ať můžete jednat co nejrychleji. Navíc odhalíte choroby ještě v zárodku, a pomoc rostlinkám bude o to jednodušší.

Zbavte se mravenců, kteří udělají vše pro to, aby vám znepříjemnili práci

Mravenci se o mšice starají a nehodlají se jich tak lehce vzdát. Na rostlinách doslova zakládají mšičí farmu, úmyslně jim pomáhají se množit. Mravenci mohou být prvním vodítkem, že některé vaše rostliny jsou již napadeny mšicemi.

Přirození predátoři mšic si nechají na svou pochoutku zajít chuť, když je brání mravenci. Mohou ale napadnout i vás, když se pokusíte mšice rozmačkat, zejména pokud se jedná o agresivnější druh mravenců.

Způsobit drobnou záplavu je nejjednodušší způsob, jak se mravenců zbavit, ale způsobíte jim pěkný zmatek. Jednodušší je koupit si speciální repelent a vyhlédnout si jejich cestičky. Ty přestříkejte, čímž mravenci ztratí cestu. Nebo můžete repelent stříkat rovnou na rostliny.

Běžné metody v kostce

Rozdrcení mšic je zaručeně rychlý způsob, jak se mšic zbavit. Mšice se však množí rychle a u této metody začnete trávit stále více času. Občas nezbyde nic jiného než odříznout celou část rostliny. Obzvláště u malých rostlin to ale může znamenat zkázu.

Jako další možnost je stříkání mšic silnějším proudem vody z hadice. Bohužel tento postup budete muset mnohokrát opakovat, mšicím pouze znepříjemníte život a většina z nich přežije.

Elegantní možností, jak zlikvidovat mšice, jsou berušky.
Elegantní možností, jak zlikvidovat mšice, jsou berušky. | Zdroj: Elegant01 / Depositphotos

Zlatoočky, účinnější kolegyně berušek

Berušky, hlavně jejich larvy, jsou skvělý způsob, jak se mšic zbavit. Existuje ale ještě jeden hmyzí druh, který jako larva spořádá přibližně dvě stovky mšic týdně, a to zlatoočka. Larvy i dospělce lze pořídit ve specializovaném obchodě za velmi nízkou cenu.

Vypusťte je na zahradě za soumraku přímo u místa, kde se pasou mšice. Pokud navíc bude vlhko, máte slušnou šanci na založení kolonie zlatooček, což zabrání mšicím pást se na vašich rostlinách.

Ochranné sítě

Sítě proti hmyzu se dají snadno sehnat a mimo jiných hmyzích druhů fungují i na mšice. Stačí je jen přehodit přes záhony. Zahrada sice nebude vypadat tak krásně, ale v případě záhonů se zeleninou to vůbec nevadí. Důležitější než vzhled je zdraví rostlin a následná sklizeň.

Pěstujte fialové odrůdy zeleniny

Červené zelí či červená kedluben. Mají společné dvě věci. Zaprvé mají netradiční fialovou barvu a zadruhé mšicím nechutnají. Proto popřemýšlejte, zda si je na svou zahrádku pořídíte.

Schovejte své rostlinky mezi rostlinami, které mšice nelákají

Mšicím nevoní ani nechutná česnek ani cibule, dále měsíček, nebo například levandule. Také petržel a koriandr je od vaší zahrady udrží dostatečně daleko, přitahuje totiž zvířata, která se mšicemi živí.