Mšice na růžích jsou velký problém: Růže špatně snáší většinu domácích metod na hubení mšic, tyto jim ale neublíží

Mšice na růžích jsou velký problém: Růže špatně snáší většinu domácích metod na hubení mšic, tyto jim ale neublíží
Zejména mladé výhonky růží jsou velmi náchylné na většinu látek, které na ně nalijeme. Mšice, které se na nich usídlili, tudíž mají pré. Pokud je nechcete sbírat ručně, máme pro vás několik metod, jak se jich zbavit nadobro.

Při malém napadení stačí mšice rozdrtit prsty

Obecně se doporučuje mšice rozmáčknout prsty. Na tom není nic špatného. Pokud jsou ale stonky růží doslova obsypané mšicemi a navíc je hlídají mravenci, patrně nechcete celý den trávit čas rozmačkáváním těchto zahradních škůdců.

Proto existují speciální postřiky na mšice usazené na růžích. Jde to však i podomácku. Podívejte se na naše tipy, jak se mšic zbavit nadobro. Jelikož ale jde o velmi šetrné metody, počítejte s tím, že je budete muset několikrát zopakovat, aby si mšice uvědomily, že na vašich růžích nemají své místo. Je také velmi důležité zmínit, že postřiky na růže, i ty podomácku vyrobené, byste měli na své rostliny aplikovat v dobu, kdy do nich nepraží slunce, tedy brzy ráno nebo pozdě večer.

Olej proti škůdcům

Neemový olej, také někdy označován jako nimbový olej, se běžně používá na odstranění hmyzích hnízd a zpomaluje hmyzí metabolismus. Mšice však může zahubit, pokud jsou ještě malé. Ničí totiž hmyzí larvy všeho druhu, a tudíž dobře funguje i na malé mšice.

Ačkoli se jedná o insekticid, je biologického původu, a tudíž je pro vaše rostliny zcela neškodný.

Kopřivový odvar

Kopřivový odvar je snadné získat a zabere vám to pouze jeden den. Botanik René Wadas vysvětluje, jak na to: „Extrakt z kopřiv získáme namočením kopřiv do vody na 24 hodin.

Kopřiva, přestože je mnohdy také mšicemi napadena, vypouští během louhování do vody svůj toxin. Jakmile kopřivový odvar rozprášíte na mšice, utečou. Udělejte si dost odvaru, aby vám vystačil ještě na pár použití, kdyby se mšice náhodou vrátily.

Cibulovo-česnekový odvar

Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo (nejúčinnějším se odvar stává, když si ho připravíte ze 100 gramů cibule i česneku) a dejte je do hrnce. Do nádoby poté přilijte dva litry vroucí vody a nechte půl hodiny louhovat. Poté přeceďte a do odvaru přilijte trochu řepkového oleje. Nechte vychladnout. Poté poprašte mšice. Tento odvar můžete použít nejen proti mšicím, ale i když vám růže začínají plesnivět.

Můžete si vyrobit domácí odvar, na který použijete cibuli a česnek
Můžete si vyrobit domácí odvar, na který použijete cibuli a česnek | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Vysazení rostlin odpuzující mšice

Zejména bylinky, jako například meduňka a rozmarýn, fungují jako repelent proti mšicím, pokud je zasadíte do dostatečné blízkosti k růžím na to, aby mšice cítili tento pro ně nelibý zápach. Platí, že čím blíže tyto bylinky zasadíte, tím více mšic si na vaše růže nechá zajít chuť.

Hmyz hubící mšice

Tato přírodní metoda je pro opravdové milovníky zvířat. Pořiďte si na zahradu hmyz, který se mšicemi živí, nebo postavte budky pro menší opeřence, aby se u vás mohli ubytovat. Rodiče a jejich potomci totiž pozřou za jeden jediný rok až 25 kilogramů zahradních škůdců, mšice nevyjímaje.

Dobré hnojení

Správně hnojené růže nebudou mšice příliš lákat. Ty totiž jdou primárně po málo či naopak příliš hnojených růžích, které nejsou tak zdravé. Pečujte proto o své růže a pro mšice přestanou být tolik atraktivní.

Zdroje článku: