Mšice lze odehnat i úplně bez chemikálií: Tyto metody vás zbaví mšic, aniž byste ubližovali své zahradě

Mšice lze odehnat i úplně bez chemikálií: Tyto metody vás zbaví mšic, aniž byste ubližovali své zahradě
Mšice jsou opravdový problém, zejména pokud je chrání mravenci. Naštěstí si můžete vytvořit domácí prostředky, které vás tohoto problému zbaví, většina z nich natrvalo. Mšice se jen tak nevrátí. A rozhodně je z čeho vybírat.

Nízkotučné mléko a voda

Čtvrt litru mléka smíchejte s půllitrem vody v rozprašovači a výslednou tekutinu rozprašte na napadenou rostlinu, přímo na místo, kde se pasou mšice. Tento postup je vhodné opakovat několik dní, dokud se mšice nepřesídlí.

Kopřivový postřik či oreganový vývar

Dvě hrsti kopřivových listů (musejí být čerstvé) vhoďte do litru vody a nechte louhovat příští dva dny. Pokud je necháte louhovat déle, vytvoříte kopřivové hnojivo, který byste neměli rozprašovat na rostliny. Pokud se stane, že na vývar zapomenete, rozřeďte hnojivo vodou a teprve poté rozprašujte.

Mšicím nevoní ani oregano. Můžete toho využít a vytvořit si vývar z oregana. Zde velmi záleží na tom, zda je oregano čerstvé či sušené. Máte-li čerstvé oregano, použijte 100 gramů, v případě oregana sušeného postačí 20 gramů. Vhoďte oregano do litru vody a povařte. Nechte vývar vychladnout, sceďte a zřeďte v poměru 1 díl oreganového vývaru na 3 díly vody. Poté rozprašte na rostliny a mšice. Nechte několik dní bez povšimnutí a poté postřik z vývaru opakujte.

Růže vám poděkují, když vedle nich zasadíte oloupaný česnek

Je to velmi jednoduché, oloupejte stroužek česneku a zasaďte ho vedle růží tak, aby byl z poloviny nad zemí. Stonek růže absorbuje látku, která činí česnek pro mšice tolik nepohodlným, a mšice se rozhodnou přesídlit se někam jinam. Je to skvělá alternativa k silnému proudu vody z hadice, nemusíte nic dalšího dělat.

Nebo si můžete pomoci cibulovým vývarem. Ovšem pozor, tato metoda je taktéž vhodná pro růže, jiným rostlinám může ublížit. Nakrájejte cibuli najemno a vhoďte ji do jednoho litru vroucí vody. Přiklopte pokličkou a při mírné teplotě vařte půl hodiny. Poté nechte vychladnout, sceďte cibuli a vývar rozprašte na růže.

Proti mšicím si můžete vyrobit vhodný postřik nebo zvolit vhodné rostliny, které mšice odpuzují
Proti mšicím si můžete vyrobit vhodný postřik nebo zvolit vhodné rostliny, které mšice odpuzují | Zdroj: Valerii_Honcharuk / Depositphotos

Mšice nenávidí černý čaj

Na jeden litr vody použijte dva sáčky černého čaje. Nechte louhovat a po dvaceti minutách se vraťte, vyjměte sáčky a počkejte, dokud čaj nevychladne. Jakmile bude studený, nalijte ho do rozprašovače a rozprašte na mšice, můžete i na celé rostliny.

Mýdlová voda váš účinně zbaví mšic

Jemné mýdlo hodící se na velmi citlivou pokožku není tak vítané u mšic. Ta tajná přísada, která účinek ještě zlepší, je trocha alkoholu. Odměřte si dvacet gramů mýdla a rozpusťte ho v jednom litru vlažné vody. Následně přilijte jednu lžičku buď tvrdého alkoholu nebo lihu. Opět přelijte do rozprašovače a vrhněte se na rozprašování na rostliny.

Levandule též pomohou

Jako poslední metodu vám představujeme levanduli. Ovšem nyní ne jako prostředek na postřikování rostlin, ale jako prospěšnou alternativu. Vůně levandulí mšice odpuzuje, a tak můžete vysadit rostliny levandule do blízkosti napadených rostlin. Vysadit můžete také cibuli nebo česnek.

A pokud jste uvažovali o vysazení lichořeřišnice, může to být také dobré řešení. Tyto rostliny totiž mšice naopak přitahují a škůdci zapomenou na to, že na zahradě máte ještě jiné rostliny.

Zdroje článku: