Možná potkáte i strýce Pepina aneb proč navštívit Nymburk

Možná potkáte i strýce Pepina aneb proč navštívit Nymburk
Pokud pořád váháte nad tím, zda vyrazit příští léto na dovolenou do zahraničí, přesvědčíme vás, že i Česká republika je krásnou zemí, kterou stojí za to objevovat. Tentokrát vás vezmeme na výlet do královského města Nymburk.

Královské město spjaté s Bohumilem Hrabalem

Je známo, že Nymburk byl založen králem Přemyslem Otakarem II. Na přesném datu založení se nicméně dodnes historikové neshodli. Doloženo však bylo, že místo bylo osídleno již v dřívějších dobách, stopy lidské činnosti našli archeologové již z období pravěku.

Dominantou města je dnes především středověké opevnění. To je chráněno coby kulturní památka. Jednou z bašt nymburského opevnění je také věž Kaplanka. Pod hradbami v současnost vznikl park, který slouží k odpočinku návštěvníkům i místním obyvatelům.

Druhým symbolem Nymburku je bezesporu zdejší pivovar. A to zejména proto, že zde část života strávil spisovatel Bohumil Hrabal. Ten své zážitky barvitě vylíčil v knize Postřižiny, která se dočkala i převedení na filmové plátno.

Na návštěvě v Nymburku: na pivo i do ZOO

Pivo se ve městě vaří dodnes a pivovar, založený už roku 1895, je po dohodě se zaměstnanci přístupný. Milovníci chmelového moku tak mohou vyrazit na exkurzi. Pod záštitou pivovaru zde navíc i pravidelně probíhá slavnost Den Postřižínského piva.

Po stopách slavného spisovatele můžete vyrazit i do místního muzea, kde je mu věnována stálá expozice zaměřená na jeho život a dílo.

Zajímavé je taktéž nejbližší okolí Nymburku. S dětmi určitě uvítáte tip na výlet do ZOO Chleby. Ta byla založena již v roce 1997, ve své době coby vůbec první nestátní ZOO v České republice. Momentálně si tu můžete prohlédnout přibližně 70 druhů zvířat.

Ti, kteří jsou sportovně založení, také ocení Labskou nebo Hrabalovu cyklostezku. Rovinatá krajina Polabí přímo vybízí k výletu na kolech nebo na kolečkových bruslích.