Monstera patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny pro náročné

Monstera patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny pro náročné
Chtěli byste dozdobit svůj domov zelení a nedokážete se rozhodnout, jaký typ pokojovky zvolit. Pořiďte si některou z nejkrásnějších odrůd monstery – jsou efektní a velmi atraktivní.

Ačkoliv je pěstování monstery považováno za úkol pro pokročilé pěstitele pokojovek, není péče o již prospívající rostliny vyloženě těžká. Tou náročnou částí je obvykle její rozmnožování, přesazování a uchovávání krásného a zdravého vzhledu v prvních dnech po přesazení či změně prostředí. Péče o monstery vyžaduje především dodržování správných podmínek prostředí a optimální závlaha či doplňování živin. A samozřejmě volba takové odrůdy, která překoná všechny vaše představy.

Pěstování a péče o monsteru

Rozhodnete-li se pěstovat některý z druhů monstery, je důležité dodržet především při rozmnožování a přesazování vhodné podmínky, a to jak při výběru umístění, tak v rámci prvotní i následné péče o ni. Monstery jsou stálezelené popínavé pokojovky, které vyžadují světlé stanoviště, ale bez přímého přístupu slunečního záření, dařit se jim tak bude ideálně na vyšší polici proti oknu, nebo třeba na vzdálenějším konci pracovního stolu či u stěny proti oknu. Rozhodně monsteru nestavějte přímo na okno. Kritickým faktorem pěstování monstery je půda – její složení rozhoduje o tom, jak se jí po přesazení bude dařit a zda se jí podaří přežít. Půda pro pěstování monstery by měla být mírně kyselá, ideální je použít směs rašeliny a perlitu, klasickým substrátům pro pokojovky se raději vyhněte, neposkytují dostatečný odvod vody. Také zálivka a hnojení pak mohou ovlivnit, jak bude rostlina prospívat. Monstera se zalévá máčením květináče ve vodě ve chvíli, kdy se půda zdá být velmi suchá. Během máčení je vhodné substrát provětrat (propícháním) a do vody přidat hnojivo. Jelikož se jedná o popínavou rostlinu, vyžaduje správná péče také pořízení optimálního typu podpory.

Nejkrásnější monstery – jakou odrůdu vybrat

Typickým znakem monstery jsou veliké listy s vykrojením a sytě zeleným vzhledem, k dostání je však celá škála různých odrůd se specifickým tvarováním nebo vybarvením listů. Některé odrůdy mají listy plné (bez vykrojení), jiné se zase vyznačují barevnými přechody nebo jsou celé bílé. Velmi zvláštní jsou pak odrůdy s plným okrajem listu a velikými oky. Zde jsou ty nejkrásnější.

Můžete si vybrat mezi několika odrůdamy Monstery
Můžete si vybrat mezi několika odrůdami monstery | Zdroj: andriymedvediuk / Depositphotos

Monstera deliciosa

Klasická monstera s velikými členěnými zelenými listy, která se obvykle pěstuje v květináči umístěném na zemi. S tímto typem monstery se setkáváme ve velikých místnostech a je velmi efektní a atraktivní. Odrůda má listy typicky tmavě až světle zelené. Zvláštní odrůdou je pak monstera deliciosa marmorata s plnými listy a mramorováním.

Monstera variegata

Tvarově se listy této odrůdy podobají klasické monsteře deliciosa, liší se především v barevnosti. Na rozdíl od ní má totiž monstera variegata listy s barevným přechodem od tmavě zelené až po bílou.

Monstera adansonii

Zvláštní strukturu listů má odrůda monstera adansonii – právě tato odrůda je zvláštní plným okrajem listů a vnitřním děrováním. Na rozdíl od jiných monster s touto zvláštností, tato odrůda je běžně dostupná v květinářství nebo hobby marketu.