Mléčný postřik proti plísním – u růží dávejte pozor na druh mléka

Mléčný postřik proti plísním – u růží dávejte pozor na druh mléka
Se škůdci a mikroorganismy na rostlinách lze bojovat také přirozenou cestou a přírodními přípravky. Jedním z nich je i mléko, které se hodí například na růže, je však nutné dávat pozor na to, jaké mléko použijete.

Hmyz či plísně na rostlinách na zahradě nebo terase či balkoně trápí prakticky každého pěstitele. Ať už se jedná o mšice na plodinách, housenky nebo různé plísně na okrasných keřích, vždy je potřeba určitým způsobem zasáhnout, aby se jejich působení nerozšiřovalo a Vy jste tak nepřišli o kýženou úrodu nebo rostlina zcela nezahynula. Některé druhy škůdců je možné odstranit pouze chemickou cestou, nebo odříznutím a spálením napadaných částí, ve většině případů však existuje méně agresivní přírodní alternativa, kterou si lze připravit z běžných surovin doma. U plísní se velmi často používají aromatické olejíčky či výluhy, ale také mléčný postřik. Pokud chcete ošetřovat růže, je poslední zmíněná varianta vhodná, je však vždy potřeba vybírat takové mléko, které má odpovídající vlastnosti.

Jak připravit mléčný postřik proti plísním

Mléčný postřik se připravuje velmi jednoduše – jedná se v podstatě o vodou zředěné mléko, přičemž je doporučováno využívat hned několik poměrů. Standardně se používá roztok mléka a vody v poměru 2:3, může však být i o něco silnější (1:1), nebo naopak slabší (1:6-1:8). Roztok je vhodné si připravit přímo do zahradního postřikovače a dávkuje se tak, aby se po listech a plísní zasažených místech rovnoměrně rozprostřel. Pokud se s plísní potýkáte již poněkolikáté, je dobré používat tento postřik jako prevenci jejího vzniku a rozšíření. Po nanesení se jednoduše nechá působit a nesmývá se – k jeho omytí dojde samovolně prostřednictvím deště. Aplikaci si ovšem naplánujte tak, aby na listech, stoncích, květech i pupenech chvíli vydržel – pokud předpověď říká, že bude pršet, počkejte si raději na sušší dny, aby se roztok nesmyl hned. V případě potřeby lze aplikaci postřiku zopakovat po 10-14 dnech.

Na co si dávat pozor při mléčném postřiku růží

Rozhodnete-li se využít mléčný postřik na plíseň, měli byste nejdříve zvážit, zda přímo vaší rostlině nějakým způsobem neublíží. Růže obvykle napadá pravá plíseň, která má síťovitý charakter a projevuje se bílým zbarvením především na listech, ale i na okvětních plátcích. Kvůli plísni keř rychleji zavadá a může až uhynout, pokud vhodným způsobem nezasáhnete. Na růže se používá mléčný roztok slabší (tedy namíchaný v poměru 1:6-1:8) a měl by být vyroben z mléka plnotučného nebo čerstvého. Mléko trvanlivé prochází pasterizací, jež zabíjí mléčné bakterie, které jsou pro boj s plísní nezbytné – právě tyto bakterie plíseň ničí a rostlinu chrání. Mléčný postřik se tak samozřejmě hodí především pro ošetřování menších rostlin a keřů, potřebujete-li plísně zbavit větší keře nebo stromy, je vhodnější sáhnout po jiné variantě (obvykle s agresivnějším chemických charakterem). Mléčný roztok lze úspěšně použít také na plodiny bojující s plísní.

Zdroje článku: