Marinované grilované maso je svátkem pro každého gurmána

Marinované grilované maso je svátkem pro každého gurmána
Se správnými ingrediencemi a několika triky můžete zintenzivnit chuť vašeho oblíbeného masa, ať už jde o vepřové, hovězí, kuřecí nebo dokonce jehněčí. K vytvoření chutné marinády nepotřebujete mnoho ingrediencí, ale je třeba dodržovat několik základních pravidel.

Základní suroviny jakékoli marinády

Sůl je základem každé marinády, proto se používá hojně. Zajistí, aby se marináda důkladně vstřebala do všech částí masa. Tento proces se nazývá osmóza: sůl vytáhne masovou šťávu, která se pak vstřebá zpět do masa s příchutěmi marinády. V kombinaci s bylinkami a kořením sůl také zvýrazňuje chuť.

marinované maso na grilu
marinované maso na grilu | Zdroj: 5PH / Depositphotos

Olej je nutností pro každou marinádu. Většina bylinek a koření odhalí svou aromatickou chuť pouze v kombinaci s olejem.

Sójová omáčka je skvělou náhradou nebo doplňkem soli, když hledáte výjimečnou marinádu. Sójová omáčka obsahuje kyselinu glutamovou, která velice dobře zvýrazňuje chuť masa.

Podle typu marinády je žádoucí i cukr, nebo med. Jíme i očima a právě přidáním jedné z těchto surovin se docílí krásného zlatavého zbarvení na povrchu grilovaného masa.

marinované kuřecí na grilu
marinované kuřecí na grilu | Zdroj: KucherAndrey/ Depositphotos

Dostatek bylinek a koření

Čím vyšší je koncentrace soli v marinádě, tím více bylinek a koření potřebujete, aby maso absorbovalo svou chuť. Kdo miluje česnek, neměl by s ním při přípravě marinády šetřit. Svou roli pro zvýraznění chuti hrají i oblíbené bylinky.

Před marinováním maso napíchněte

Už jsme řešili, že během grilování se nepíchá do masa, ze kterého by vytekla šťáva a bylo by suché. Napichování je naopak vhodné před grilováním, protože tak maso nasaje víc marinády.

Maso a marináda

Maso by mělo být rovnoměrně pokryto marinádou ze všech stran. Skvělý způsob, jak to udělat, je vložit marinované maso do sáčku na zip a otáčet ho. Další metodou je použití velké mísy pokryté plastovou fólií a v polovině doby marinování maso promíchat a otočit.

Chlad je žádoucí

Bakterie prospívají při teplotách nad 5 ºC. To je důvod, proč se doporučuje umístit marinované maso do lednice.

Doba marinování

Pro začátečníka může být trochu matoucí poslouchat rady přátel ohledně doby marinování. Celý účel marinování je vytvořit skvělé chutě. Čím déle necháte maso v marinádě, tím více chuti z připraveného masa získáte. Pokud spěcháte, vakuově zabalené maso zkracuje čas potřebný k marinování.

 Nikdy se nepoužívá stejná marináda dvakrát

Marináda se mísí se šťávou ze syrového masa, proto byste neměli stejnou marinádu použít více než jednou. Pokud chcete část marinády použít k přípravě omáčky na hotové maso, odeberte si ji před marinováním masa.

Grilování je především o praxi

Bez ohledu na to, jak lahodná je marináda, skvělý steak znamená správné grilování. To zahrnuje správný řez masa, chutné ingredience a čas, kdy marináda prostoupí do masa.

Proč marinovat

Dobře udělaná marináda zamezí odkapávání tuku do ohně během grilování. To snižuje riziko vzniku karcinogenních látek.

Marináda by měla obsahovat tři díly kyselé složky na jeden díl oleje. Jako kyselou složku lze použít šťávu z citronu, jogurt, podmáslí nebo víno, díky tomu maso zkřehne, olej zase udrží suroviny pohromadě a pokryje celý povrch masa.

Zdroje článku: