Lví plody: Pokud na své zahradě najdete vajíčka připomínající plody rakytníku, vyhněte se jejich konzumaci

Lví plody: Pokud na své zahradě najdete vajíčka připomínající plody rakytníku, vyhněte se jejich konzumaci
Lákají svým zjevem, ale příjemné chuti se nedočkáte. Lví plody jsou vajíčka, která však nepatří živočichům. Jde o druh plísně, která se vyvinula z hub a dostat se může i na vaši zahradu. Co v ní chce a co dělat?

Lví plody

Představujeme vám lví plody, které jsou u nás známé jako lesklík křehký. Své jméno dostaly podle lesklých plodů, které produkují. Vajíčka, která obsahují spory, mohou mít průměr až milimetr a půl, obvykle jsou válcovitého tvaru, někdy též kulatá. Někdy jsou vidět malé výstupky, které připomínají bradavice. Většinou jsou žlutá či žlutohnědá, ale mohou mít i různé odstíny hnědé barvy. Není výjimkou, že se shlukují v malých skupinkách.

Setkat se s nimi můžete od ledna do října. Jsou nejedlá a jejich konzumace může způsobit nevolnost. Vajíčka lze většinou nalézt na větvích a listech. Kromě nás ještě jsou k nalezení například po celém Německu i jinde ve střední Evropě.

Na zahradě i v lese

Lví plody lze zahlédnout všude, kde se nacházejí rostliny. Tudíž nejen na vaší zahradě, ale také v lese. Ačkoli na ně můžete narazit téměř po celý rok, největší šanci máte od května do konce října. Nalézají se přímo na rostlinách, a to nejen na dřevinách či květinách, ale také na mechu. Nejčastěji však na větvích nebo na listech, kde jsou lépe viditelné vzhledem k tomu, že jsou v určité výšce.

Šíří se černé spory uvnitř, a sice buď větrem nebo deštěm. Ve slunných dnech proto zůstávají nečinné a nešíří se buď tolik jako v nepříznivém počasí, nebo vůbec.

Ani živočich, ani rostlina, ani houba

Ačkoli se vyvinuly z hub, lví plody nepatří do skupiny hub. A nejsou to ani živočichové, ani rostliny. Jedná se o slizovou plíseň. Je to jednobuněčný organismus. Má však vlastnosti jak rostlin, tak živočichů.

Zdánlivě vypadají jako ovoce, ale jsou nepoživatelné a mohou vám způsobit řadu problémů, plíseň vám v těle může udělat pěknou neplechu.

A čím se živí? Tím stejným jako mikroorganismy v kompostu čili menšími houbami, bakteriemi či řasami. Skvěle doplňují ekosystém, protože rozkládají organické látky. Ačkoli pro nás jsou lví plody nebezpečné, mají jistý přínos pro koloběh života a v přírodě jsou nepostradatelné.

Když se blíží konec života těchto pozoruhodných organismů, uvolní své spory a následně odumřou.

Představují nebezpečí pro vaši zahradu?

Ta hlavní otázka je tudíž předem zodpovězena. Pokud své děti učíte, že neznámé plody se nejedí, protože mohou být nebezpečné, žádné nebezpečí nehrozí. Zvířata se jim většinou vyhýbají, ale stále je lepší na své domácí mazlíčky dávat pozor.

A co samotná zahrada? Pro tu žádné nebezpečí nepředstavují. Nicméně mají raději vlhké prostředí a vyskytují se nejvíce na tmavých místech.

Když na své zahradě potřebujete sušší půdu, je vhodné lví plody posbírat a vyhodit. Neubližují však ani květinám, ani zeleninovému záhonu, a proto je jen na vás, zda je sesbíráte nebo je necháte tam, kde se usadily.

Lví plody, neboli lesklík křehký, tudíž nemusíte vyhazovat nebo se obávat o své rostliny. Jsou pro ně zcela neškodné, v některých případech jim dokonce prospívají. Vzhledem k podmínkám, které vyhledávají, je mnohem pravděpodobnější, že je uvidíte ve svém kompostu než na zahradě, kde paří slunce.

Zdroje článku: