Levanduli je nutné zalévat jinak na záhoně a v květináči – zde je ten správný postup

Levanduli je nutné zalévat jinak na záhoně a v květináči – zde je ten správný postup
Levandule se v dnešní době řadí mezi velmi oblíbené okrasné rostliny, s nimiž se setkáváme nejen na veřejných prostranstvích, ale také na zahradách a balkonech. Jak o ně co nejlépe pečovat?

Rozhodnete-li se pěstovat levanduli, pravděpodobně tak učiníte pro její atraktivní vzhled i krásnou vůni, které odpuzuje škodlivý hmyz, a naopak láká opylovače. Záhony levandulí se velmi dobře hodí do předzahrádek nebo jako nízký okrasný keř do těch částí zahrady, které mají sloužit k odpočinku a relaxaci. Vůně levandule láká opylující hmyz, který vydává příjemný zvuk, jenž má na pozitivní vliv na duševní pohodu člověka. Aby se jí dařilo, potřebuje levandule opravdu slunné stanoviště a lehkou dobře propustnou půdu, která jí dovolí rozvíjet kořenový systém a regulovat příjem vody. Právě zalévání může být pro levanduli problémem, pokud jí dopřáváte hojnou zálivku. Zejména rostlina pěstovaná v květináči si potrpí na zálivku střídmou nebo velmi sporadickou.

Jak zalévat levanduli v záhonku a na balkoně

Chystáte-li se pěstovat levanduli jako okrasný nízký keř na záhonku, budete si jistě libovat v tom, o jak nenáročnou rostlinu se jedná. Stačí jí opravdu suchá lehká písčitá půda, ve které se nedrží voda a je přirozeně odváděna pryč. U rostliny pěstované v květináči je nutné dbát specifických zásad, aby vám vydržela alespoň jednu sezónu, pokud se však naučíte správný postup péče o ní, může vykvést hned několik let po sobě i v květináči na balkóně.

Zalévání levandule na záhoně

Přístupy k zalévání levandule na záhoně se liší především s ohledem na roční období, pravidelnost zalévání ovšem není veliká a ani příliš častá. Levandule totiž vytváří rozsáhlý kořenový systém a je schopná získávat vodu i živiny z větších hloubek půdy. V letních měsících (nebo během opravdu suchého jara) je potřeba levanduli zalévat pouze v případě, že nastane opravdu suché období, tedy že neprší více dnů za sebou při poměrně vysoké teplotě vzduchu. Zálivku provádějte vždy ráno, aby se voda stihla během dne vypařit. V zimě se levandule prakticky vůbec nezalévá – toto platí především pro starší rostliny s velkým kořenovým systémem. U mladých rostlin je občasná zálivka nutná, je však potřeba zajistit, aby půda nebyla namrzlá, jinak by mohlo dojít k poškození kořenů.

Zalévání levandule v květináči

Pěstujete-li levanduli v květináči, je péče o ni o něco náročnější. Primárně je potřeba zajistit jí vhodné půdní podmínky, které eliminují riziko, že se bude voda v nádobě zdržovat. Levandule v květináči se v létě zalévá častěji, protože si není schopná vytáhnout vláhu z nižších vrstev půdy. Pro správnou regulaci zálivky je dobré levanduli sadit do květináčů s miskou, aby bylo po zalití možné odstranit přebytečnou vodu, ale také kvůli spodní zálivce a možnosti provedení vodní lázně, kdy se květináč na krátkou dobu namočí celý do nádoby s vodou a následně se nechá vyschnout. Pravidelnost zálivky v u levandule v létě by měla být řešena podle potřeby, když pozorujete, že je půda v nádobě několik dnů proschlá.