Letní jablka: Osvěžující zdravá svačinka pro děti k vodě a také skvělá surovina ke zpracování v kuchyni

Letní jablka: Osvěžující zdravá svačinka pro děti k vodě a také skvělá surovina ke zpracování v kuchyni
Pokud patříte mezi šťastlivce, kterým jarní mráz nespálil rozkvetlé stromy na zahradě, potom máte možná založeno právě v tomto období na pěknou sklizeň letních jablek. Ta si i v záplavě celé řady jiného ovoce zaslouží pozornost.

Obzvláště starší odrůdy umí nadělit velkou záplavu voňavých a lehce nakyslých šťavnatých plodů, které každý rok otvírají „jablkovou sezónu“. Ovoce, které má u nás svou tradici, rozhodně má co nabídnout. Kromě štědrého obsahu vitamínů C, E, B a kyseliny listové, je také plné potřebných minerálních látek jako je železo, vápník, fosfor a hořčík. Tělu prospívá také vláknina a už naše babičky věděly, že jedno jablíčko denně je pro organismus velikým přínosem.

jablečný štrůdl
jablečný štrůdl | Zdroj: kovalnadiya.ukr.net / Depositphotos

U letních odrůd jabloní také ve většině případů platí, že nepotřebují žádnou složitou péči a chemické ošetření. Plody jsou osvěžující, vhodné pro přímou konzumaci a ideální jako letní lehká svačina pro děti.

Sklizeň letních jablek je často velice štědrá a protože nejde o ovoce, které by se mohlo dlouhodobě uskladnit, je dobré znát pár způsobů, jak plody využít ještě předtím, než začnou moučnatět a hnít. Kromě oblíbeného tradičního českého dezertu, kterým je štrůdl, lze jablka zpracovat také k upečení skvělých koláčů a do žemlovky.

Když už je potřeba nějaká změna, můžete zkusit některý z receptů na jablečný dort s povařených jablek s pudinkem a s piškoty. Tento jednoduchý recept mohou s vašim dohledem připravit i děti.

Využití velké sklizně na zavařeninu

Jako každé ovoce, i letní jablka lze zavařit. Zavařenina je potom vhodná třeba k přípravě rýžového nákypu. Některé hospodyňky doporučují ovoce zavařit i se slupkou, která obsahuje celou řadu užitečných látek. Takto lze nadúrodu jablek využít velice dobře. Protože z jadřinců se dá velice snadno vyrobit jablečný ocet. Ten má mnoho využití a kromě použití v kuchyni se uplatní třeba i při úklidu a také jako levný přípravek, který najde uplatnění tam, kde se chová v domácích podmínkách drůbež. Zavařeninu lze ochutit kromě cukru i skořicí a hřebíčkem.

zavařenina
zavařenina | Zdroj: almaje / Depositphotos

Jablka lze uchovat i ve vlastní šťávě

Právě tak si uděláte pěknou zásobu bio jablek na štrůdl či koláč a vyhnete se kupování chemicky ošetřeného ovoce ze supermarketu. Příprava ovoce ke sterilizaci není složitá, navíc si lze zvolit velikost sklenic tak, aby odpovídala potřebám pro pečení daného moučníku. Pokud je ovoce dobře vyzrálé, ani není potřeba přidávat cukr nebo vodu. Cukru mají dost a šťávu si pustí.

Marmeláda a džem

Z dobře zralého a přezrálého ovoce se připravují také za pomoci želírovacího cukru marmelády a džemy. Zkušenější hospodyňky dokonce omezují množství želírovacího cukru i na polovinu, než je v návodu a stále docílí požadovaného výsledku. Rozvařené ovoce s cukrem stačí rozmixovat na hladkou kaši nebo zanechat drobné kousky. Jablka patří mezi ovoce, které výborně želíruje a běžně se právě kvůli této vlastnosti přidávají při zpracování k jinému ovoci, jako jsou třeba maliny nebo borůvky. Jablečné marmelády a džemy jsou skvělé i jako sladká svačina s chlebem a máslem, ale oceníte je i na lívancích, palačinkách, v koblihách, na koláčích a na lineckém cukroví.

Sušená jablka

Sušením si ovoce zachová nejvíce enzymů a vitamínů, pokud zvolíte sušení zastudena (RAW). To by uprostřed léta neměl být problém, ale je to trochu komplikovanější a zdlouhavější způsob, než dát ovoce do sušičky nebo do trouby. Nejvíce prospěšných látek je ve slupce, takže jablka určitě neloupejte. Teplým sušením se sice zpracování zjednoduší, ale ovoce ztratí podstatnou část prospěšných látek. Na druhou stranu, tepelným sušením si zajistíte pro ovoce dlouhou dobu, kdy je lze uskladnit v dobré kvalitě.

Zdroje článku: