Ledová káva - recept 3x jinak
Ledová káva klasik
Nejprve si uvařte silnou kávu, jak jste zvyklí. Ideální je dvojité espresso, ale můžete použít i silnou překapávanou kávu. Pokud sladíte, rozpusťte v horké kávě cukr. Kávu nalijte do sklenice do půli naplněnou ledem.
Máte-li rádi silnější kávu, připravte si led také z ní, aby se nápoj vodou příliš neředil. Sklenici doplňte mlékem a ihned podávejte. Pro mlsouny přidejte smetanu, zmrzlinu nebo karamelový sirup.
Ledová káva ve vanilkovém mléce
Den předem si připravte litr silné kávy a přes noc ji nechte zmrazit ve formičkách na led nebo v malých kelímcích od jogurtu. Mezitím si přichystejte vanilkové mléko. Nalijte do hrnce 500 ml čerstvého mléka, přidejte vanilkovou dřeň z jednoho lusku i vyškrábané lusky a nechte přijít k varu. Mléko odstavte, odstraňte lusky a nechejte vychladnout. Vychlazené vanilkové mléko rozlijte do sklenic a přidejte zmrzlou kávu. Část mléka můžete vyšlehat do pěny a ledovou kávu pěnou ozdobit.
Krémová ledová káva s karamelem
Nejprve si připravte karamel. V pánvi se silnějším dnem smíchejte 60 g cukru s troškou vody a při střední teplotě nechte cukr bez míchání zkaramelizovat. Po vychladnutí jej ještě jednou zahřejte a hustou tekutinu rychle naberte na lžíci a odvíjejte vlákna na připravený pečící papír. Pokud vám karamel opět ztuhne, znovu jej rozehřejte.
Do mixéru nalijte 500 ml mléka, přidejte 4 kopečky oříškové zmrzliny a 4 kopečky zmrzliny moka, 4 cl moka likéru, 4 lžičky rozpustné kávy a 2 lžičky karamelového sirupu. Vše vyšlehejte do pěny a rozlijte do vysokých sklenic. Ledovou kávu se zmrzlinou ozdobte karamelovými vlákny.
Zdroj:
- Káva a kávové speciality (Ottovo nakladatelství, 2008)