Kdo chce mít doma nekonečné moře květin, měl by si řezem rozmnožit krásné lantany

Kdo chce mít doma nekonečné moře květin, měl by si řezem rozmnožit krásné lantany
Libory či lantany jsou známé pro své svěží a jasné květy a jedinečnou schopnost přilákat opylovače všeho druhu. Spolehlivé něžné keříky rychle rostou a vytvářejí husté, atraktivní kopečky na záhonech, umístit je ale můžete i do květináčů a vyzdobit si jimi verandu. Namnožíte je snadno pomocí řízků.

Lantana se hodí do zahrady i na balkon

Řízky krásné libory, kterou můžeme nazývat rovněž lantanou, snadno tvoří kořeny, a tak je množení velmi jednoduché. Díky keřovitému růstu a různobarevným kvítkům je lantana, oblíbená v nádobách i na záhonech, atraktivní nejen pro lidi, ale také pro hmyz, jenž si na ní rád pochutnává. Často se používá v závěsných koších a její nektar přitahuje několik druhů motýlů.

Vytrvalý liánovitý keř vytváří zaoblené shluky malých jasných květů ve žlutých, oranžových, červených, růžových nebo třeba fialových odstínech. Shluk květů mívá zpočátku jednu barvu, ale jak stárnou, mění se, což dává keři zajímavý vzhled.

Rostlina pochází z Jižní Ameriky a potřebuje hodně vody, potom však vděčně kvete po celou sezónu, s kvalitní péčí od dubna až do podzimu. Místo, které pro ni vyberete, by mělo být jasné a plné slunce. S teplem se vyrovnává dobře a vyžaduje alespoň šest hodin přímého slunečního světla, k tomu neutrální, vlhkou a dobře propustnou půdu. Je toxická pro psy, kočky a koně. Vyvážené hnojivo podávejte pouze jednou ročně, případně jednou měsíčně, pokud pěstujete v nádobách.

Motýl se krmí na růžové a oranžové lantaně.
Motýl se krmí na růžové a oranžové lantaně. | Zdroj: JillLang / Depositphotos

Množení lantany se provádí snadno pomocí řízků

Lantany jsou považovány za invazivní v mnoha oblastech, včetně Floridy, Arizony a Havaje. Většina keřů dorůstá v přirozeném klimatu výšky až 2 m. Existují dva způsoby, jak je množit: semeny a řízky. Vzhledem k tomu, že lantana roste rychle, měla by být často prořezávána. Praktické na tom je, že odříznuté větve můžete tedy využít k množení. Zvolte dlouhou, silnou větev a odstraňte z ní spodní polovinu listů. Ve vlhké půdě vytvoří kořeny v květináči asi po dvou až čtyřech týdnech.

Řízek si vezměte na podzim, když se počasí změní na zimní. Venkovní rostliny uhynou, ale můžete je pěstovat uvnitř v teplé místnosti s pěstebními světly a připravit na jarní přesazení venku. Lantana může být přezimována uvnitř, ale coby pokojové rostlině se jí nedaří, pokud nemáte k dispozici dostatek tepla a silné vnitřní pěstební osvětlení.

Řízek můžete také nejprve vložit do sklenice s vodou a sledovat tvorbu kořenů. Jakmile se objeví ty první, lze ho zasadit. Když poté na jaře vyraší, můžete řízky oddělit v květináči a prozatím umístit na chráněné, nepříliš slunné místo na zahradě. Příští jaro je vysadíte na konečné stanoviště.

Pokud lantanu pěstujete jako trvalku, je prořezávání pro podporu větvení a kvetení nezbytné. Jestliže vytrvalá rostlina produkuje bobule a vy nechcete, aby semena opadla a rozšířila se, po odkvětu lantanu seřízněte. Tak nebo tak se jedná o nádherný keř, který vám zkrášlí zahradu, verandu či terasu.