Lahůdky, které rozhodně na hosty udělají dojem aneb co nejdražšího dát na stůl

Lahůdky, které rozhodně na hosty udělají dojem aneb co nejdražšího dát na stůl
Někoho okouzlí skvělá paní domu, která pro hosty udělá vše, co jim na očích vidí. Ale někdy je společnost až moc vybíravá a vřelá málo. Chce něco, co není běžné a co má svou cenu. Přichází na řadu TOP lahůdky.

Extrémně vysoké ceny potravin způsobují většinou jejich nedostatek. Některé druhy ovoce a zeleniny mohou růst pouze ve velmi specifických oblastech, což omezuje jejich dostupné zásoby. Jiné potraviny musí být pečlivě kultivovované, aby splňovali přísné předpisy, umožňující jim jejich výjimečnost.

Skvělé ingredience jsou základem každého exkluzivního jídla, takže stojí za to vědět, za co si připlatíte.

kaviár
kaviár | Zdroj: Saharosa39 / Depositphotos

Hovězí maso Kobe

Kobe je speciální druh hovězího masa, které pochází ze skotu Wagyu. Aby se mohl skot kvalifikovat jako Kobe, musí se narodit, chovat a zpracovávat v japonské prefektuře Hyogo v západním Japonsku. Skot je krmen potravou bohatou na obiloviny, která zvyšuje jeho obsah tuku a jemnou texturu. Výsledné maso musí mít vysoké hodnocení mramorování a hodnocení kvality masa, aby získalo označení Kobe.

Tyto normy jsou tak přísné, že každý rok přichází na trh pouze 3 000 až 4 000 kusů skotu této kvality.

Bílé lanýže

Bílé lanýže, známé také jako Alba lanýže, jsou jedním z nejdražších druhů lanýžů na světě. Lanýže jsou jedlé výtrusy typu podzemní houby. Bílá odrůda má silnou, zemitou chuť s tóny dubu a česneku. Často se přidává k hotovému pokrmu, jako jsou těstoviny, rizoto nebo vejce.

Bílé lanýže se vyskytují především v regionu Piemonte v Itálii, stejně jako v některých částech Chorvatska a Slovinska. Ale proč jsou drahé? Kvůli tomu, jak rostou. Houby lanýžů vyžadují zvláštní vztah ke kořenům stromů, aby mohly růst. Houby pomáhají stromům shromažďovat vodu a minerály a strom krmí lanýže cukry. Lanýže také spoléhají na lesní tvory, aby je jedli a šířili jejich výtrusy za účelem množení. Právě tento podivný svazek lanýžů a přírody odolává cílenému pěstování.

Kaviár Beluga

Kaviár je luxusní pochoutka, které se vyrábí z jiker jeseterovitých ryb. Kaviár se obvykle podává jako předkrm na toastech a je někdy doprovázen zakysanou smetanou, pažitkou a citronem.

Nejdražším druhem kaviáru je kaviár Beluga, který pochází z jesetera beluga. Popularita tohoto kaviáru je pro populaci jeseterů nešťastným vývojem. Tento druh byl divoce nadměrně loven, což vedlo k jeho zařazení mezi kriticky ohrožené druhy. To způsobilo prudký nárůst cen kaviáru.

Šafrán

Šafrán je koření vyrobené ze sušené blizny šafránového krokusu. Má jedinečnou chuť a vůni, která je často popisována jako květinová, medová a mírně hořká. Pěstuje se především v Íránu a je běžnou složkou íránských, marockých a indických jídel. Najdete ho třeba v receptech na rizoto.

Šafrán je nejdražší koření na světě, a to kvůli pracnému procesu sklizně.

Japonské houbičky

Houby Matsutake jsou v japonské kuchyni vysoce ceněné a jsou jedním z nejdražších druhů hub na světě. Mají silné, zemité aroma a pevnou, masovou texturu. Sklízí se na podzim a lze je konzumovat syrové nebo vařené v různých pokrmech, jako jsou polévky, dušená masa a rýžové pokrmy.

Tyto velké houby pocházejí z Japonska, ale lze je nalézt také v některých částech Číny, Koreje a severozápadním Pacifiku ve Spojených státech. Stejně jako lanýže je nelze spolehlivě pěstovat, což ovlivňuje cenu.

Zdroje článku: