Lagenárie: Nápaditá rostlina z jihovýchodní Asie, kterou můžete oživit pergolu a ohromit sousedy
Na rostlině jsou zajímavé především plody. Tato tykvovitá rostlina vytváří velké a bizardní tvary plodů, které vzbuzují zaslouženou pozornost. U nás se daří odrůdě zvané Kobra, která vytváří plody hruškovitého tvaru s panašovanou zelenobílou kresbou na slupce. Plod, který je skvělou dekorací do košíků, vydrží ještě dlouho po sklizni a nemění barvu.
Pro úspěšné pěstování potřebujete:
- Jak už bylo zmíněno, rostlina má ráda teplo. Pokud ji dáte do skleníku nebo fóliovníku, zabere minimálně tři metry, takže raději zvolte to nejteplejší místo v zahradě, nebo na dvorku.
- Pro dokonalé vyniknutí v plné kráse potřebuje rostlina velmi pevnou oporu. Pokud nemáte pergolu, můžete oporu vytvořit z železných trubek nebo silnějších dřevěných sloupků pevně fixovaných v zemi, mezi které se natáhne silný drát, po kterém se rostlina plazí.
- Půda se musí dobře vyhnojit a hnojivo je třeba přidávat i do štědré zálivky v okamžiku, kdy rostlina začne kvést v červnu až do konce srpna. Ideální je přidávat hnojení každý třetí den. K hnojení je vhodný zkvašený slepičí trus nebo Kristalon. Na konci vegetace je rostlina náročnější na draslík a fosfor. Spotřeba vody je opravdu nadprůměrná a je třeba s tím počítat.
- Sadba se připraví předem a sazenice se dají ven až pomine nebezpečí přízemních mrazů (podobně jako rajčata a okurky).
Květy musí být opylené, jinak po týdnu vadnou a opadají. Mladé plody lze sklízet, dokud jsou měkké a lze je zpracovat v kuchyni podobně jako cukety nebo patizon.
Vyzrálé plody
Pokud si chcete nechat plody rostliny jako dekoraci, musí vyzrát. Během srpna rostlina nasazuje mnoho květů a ty se musí vyštipovat. Jen tak docílíte toho, že vám na rostlině dozrají 3 - 4 impozantní plody o hmotnosti 4-6 kg. Tyto plody se sklízí na konci léta nebo začátkem podzimu, těsně před hrozbou prvních mrazů.
Vyzrálá legenárie má zdřevnatělý a tvrdý povrch a dužnina při uskladnění vyschne. Nakonec vybledne i jasná zelená barva plodu, ale zůstává atraktivní žíhaný povrch. Vyschlé plody se užívaly jako plováky, nebo dokonce jako nádoby na tekutinu. Mají stále atraktivní a zajímavý vzhled. Uplatní se třeba i na výrobu dekorací jako je váza na sušené květiny, šikovný kutil zvládne udělat i mísu.
Zdroj:
- Zahrádkář: Jan Gratias