Kvíz pro milovníky kuchyně: Otestujte své znalosti o vaření

Kvíz pro milovníky kuchyně: Otestujte své znalosti o vaření
Jestli si ještě nejste jistí v kuchařských pojmech, nevadí. Pojďme to společně probrat a projet a pak se otestujete v malém kvízu.
Obsah článku
  1. Al dente
  2. Ančovičky
  3. Barbecue
  4. Bešamel
  5. Blanšírovat
  6. Bulgur
  7. Camembert
  8. Feta
  9. Flambování
  10. Haše
  11. Krutonky
  12. Marinování
  13. Odpařování
  14. Obalování
  15. Pasírování
  16. Podlévání

Al dente

Známý termín pochází z italštiny a znamená "na zoubek". Těstoviny jsou uvařené do měkka, ale pořád mírně tuhé.

Ančovičky

Malé tučné rybičky nakládané se solí, cukrem a různým kořením. Po určité době změknou a získají pikantní aroma a chuť.

Barbecue

Směs koření (chilli, pepř, cibule, česnek, koriandr, celerová semena, muškátový oříšek a květ), užívá se při grilování masa a do omáček.

Bešamel

Základní bílá omáčka, používaná při gratinování a zapékání.

Blanšírovat

Prudce spařit jídlo ve vařící vodě a rychle ho zchladit.

Bulgur

Uvařená, usušená a rozdrcená zrna pšenice.

Camembert

Francouzský měkký plísňový sýr podobný sýru Brie, ale výraznější chuti.

Feta

Drolivý řecký bílý sýr z ovčího nebo kozího mléka.

Flambování

Postup, při kterém se jídlo polije nahřátým alkoholem a zapálí.

Haše

Plochá placka velikosti pánve, připravená ze směsi mletého vařeného masa, brambor a další zeleniny, smaží se na pánvi dokřupava.

Krutonky

Menší kostky bílého pečiva osmažené na oleji nebo másle do křupava a používané na zdobení polévek a salátů.

Marinování

Nakládání potravin, zejména masa, drůbeže a zvěřiny do marinády - tekuté, kašovité nebo suché směsi bylinek a koření, marinování maso změkčuje a ozvláštňuje chuť.

S marinováním se nejčastěji setkáme v grilovací sezóně.
S marinováním se nejčastěji setkáme v grilovací sezóně. | Zdroj: mythja / Depositphotos

Odpařování

Zbylá voda (například ze slitých brambor) se nechá odpařit na vypnutém vařiči.

Obalování

Maso, kousky zeleniny nebo sýr se mohou obalovat v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) či v těstíčku.

Pasírování

Protlačování měkkých potravin přes jemné sítko, odstraníme tak nežádoucí zrníčka a slupky.

Podlévání

Přidání tekutiny po vysmahnutí (vypečení), při přípravě masa můžeme z rozpuštěného výpečku právě podléváním a stálým mícháním vytvořit výbornou omáčku.

Pojďme se tedy pustit do kvízu o vaření a kuchařských pojmech.

Doufám, že jste si kvíz o vaření užili a že se Vám něco z toho bude hodit v praxi.

Zdroje článku: