Jste mistrem kuchyně? Otestujte své znalosti o vaření

Jste mistrem kuchyně? Otestujte své znalosti o vaření
Jestli si ještě nejste jistí v kuchařských pojmech, nevadí. Pojďme to společně probrat a projet a pak se otestujete v malém kvízu.

Al dente

Známý termín pochází z italštiny a znamená "na zoubek". Těstoviny jsou uvařené do měkka, ale pořád mírně tuhé.

Ančovičky

Malé tučné rybičky nakládané se solí, cukrem a různým kořením. Po určité době změknou a získají pikantní aroma a chuť.

Barbecue

Směs koření (chilli, pepř, cibule, česnek, koriandr, celerová semena, muškátový oříšek a květ), užívá se při grilování masa a do omáček.

Bešamel

Základní bílá omáčka, používaná při gratinování a zapékání.

Blanšírovat

Prudce spařit jídlo ve vařící vodě a rychle ho zchladit.

Bulgur

Uvařená, usušená a rozdrcená zrna pšenice.

Camembert

Francouzský měkký plísňový sýr podobný sýru Brie, ale výraznější chuti.

Feta

Drolivý řecký bílý sýr z ovčího nebo kozího mléka.

Flambování

Postup, při kterém se jídlo polije nahřátým alkoholem a zapálí.

Haše

Plochá placka velikosti pánve, připravená ze směsi mletého vařeného masa, brambor a další zeleniny, smaží se na pánvi dokřupava.

Krutonky

Menší kostky bílého pečiva osmažené na oleji nebo másle do křupava a používané na zdobení polévek a salátů.

Marinování

Nakládání potravin, zejména masa, drůbeže a zvěřiny do marinády - tekuté, kašovité nebo suché směsi bylinek a koření, marinování maso změkčuje a ozvláštňuje chuť.

S marinováním se nejčastěji setkáme v grilovací sezóně.
S marinováním se nejčastěji setkáme v grilovací sezóně. | Zdroj: mythja / Depositphotos

Odpařování

Zbylá voda (například ze slitých brambor) se nechá odpařit na vypnutém vařiči.

Obalování

Maso, kousky zeleniny nebo sýr se mohou obalovat v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) či v těstíčku.

Pasírování

Protlačování měkkých potravin přes jemné sítko, odstraníme tak nežádoucí zrníčka a slupky.

Podlévání

Přidání tekutiny po vysmahnutí (vypečení), při přípravě masa můžeme z rozpuštěného výpečku právě podléváním a stálým mícháním vytvořit výbornou omáčku.

Pojďme se tedy pustit do kvízu o vaření a kuchařských pojmech.

Doufám, že jste si kvíz o vaření užili a že se Vám něco z toho bude hodit v praxi.

Zdroje článku: