Jste mistrem kuchyně? Otestujte své znalosti o vaření
Al dente
Známý termín pochází z italštiny a znamená "na zoubek". Těstoviny jsou uvařené do měkka, ale pořád mírně tuhé.
Ančovičky
Malé tučné rybičky nakládané se solí, cukrem a různým kořením. Po určité době změknou a získají pikantní aroma a chuť.
Barbecue
Směs koření (chilli, pepř, cibule, česnek, koriandr, celerová semena, muškátový oříšek a květ), užívá se při grilování masa a do omáček.
Bešamel
Základní bílá omáčka, používaná při gratinování a zapékání.
Blanšírovat
Prudce spařit jídlo ve vařící vodě a rychle ho zchladit.
Bulgur
Uvařená, usušená a rozdrcená zrna pšenice.
Camembert
Francouzský měkký plísňový sýr podobný sýru Brie, ale výraznější chuti.
Feta
Drolivý řecký bílý sýr z ovčího nebo kozího mléka.
Flambování
Postup, při kterém se jídlo polije nahřátým alkoholem a zapálí.
Haše
Plochá placka velikosti pánve, připravená ze směsi mletého vařeného masa, brambor a další zeleniny, smaží se na pánvi dokřupava.
Krutonky
Menší kostky bílého pečiva osmažené na oleji nebo másle do křupava a používané na zdobení polévek a salátů.
Marinování
Nakládání potravin, zejména masa, drůbeže a zvěřiny do marinády - tekuté, kašovité nebo suché směsi bylinek a koření, marinování maso změkčuje a ozvláštňuje chuť.
Odpařování
Zbylá voda (například ze slitých brambor) se nechá odpařit na vypnutém vařiči.
Obalování
Maso, kousky zeleniny nebo sýr se mohou obalovat v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) či v těstíčku.
Pasírování
Protlačování měkkých potravin přes jemné sítko, odstraníme tak nežádoucí zrníčka a slupky.
Podlévání
Přidání tekutiny po vysmahnutí (vypečení), při přípravě masa můžeme z rozpuštěného výpečku právě podléváním a stálým mícháním vytvořit výbornou omáčku.
Pojďme se tedy pustit do kvízu o vaření a kuchařských pojmech.
Doufám, že jste si kvíz o vaření užili a že se Vám něco z toho bude hodit v praxi.
- recepty.cz,
- vareni.cz,
- Autorský text