5 krásně kvetoucích rostlin ozdobí vaše zahrady a balkony během června

5 krásně kvetoucích rostlin ozdobí vaše zahrady a balkony během června
Červen s dlouhými a jasnými dny zaplní vaše zahrádky a balkony svěžími květy. V tomto měsíci si můžete pořídit řadu kvetoucích rostlin vhodných i pro ty, kteří nemají k dispozici zelený plácek. Péče o ně je snadná. Vyberte si ty pravé květiny s ohledem na typ půdy, teploty v oblasti a osobní vkus.

Nenáročná begonie

Begonie je vytrvalá rostlina tropického původu. Existuje mnoho druhů a hybridů vyznačujících se červenými, růžovými, oranžovými nebo bílými květy s masitými listy a jistou nenáročností na pěstování. Stačí je umístit na světlé místo, ale nevystavovat přímému slunečnímu záření. Pravidelně přidávejte do půdy trochu hnojiva, abyste si mohli vychutnat intenzivní a dlouhodobé kvetení.

Jiřina, národní květina Mexika

Jiřina pochází ze Střední a Jižní Ameriky. V 16. století byla objevena průzkumníky a dovezena do Evropy. Nabízí se množství kultivarů a hybridů s rozličnými tvary, barvami i výškou. Všechny mají společné dlouhé kvetení. Abyste se mohli radovat z květů jiřinek během června, musíte oddenky zasadit asi 60 dní předem. Je to druh, který se dobře přizpůsobí jak záhonům, tak květináčům, vyžaduje však půdu bohatou na humus a slunné prostředí. V průběhu kvetení je třeba podpořit jiřiny hnojivem štědrým na draslík.

Zářivý zvonek

Mezi zvonky si jistě vyberete svého favorita, daná čeleď koneckonců zahrnuje cca 500 druhů. Bude tedy stačit zvolit nejvhodnější odrůdu, abyste je mohli úspěšně pěstovat na zahradách, skalkách, terasách nebo balkonech. Není nutná žádná velká péče, jde o rostlinu snadnou na pěstování, která vyžaduje opravdu pouze správné umístění.

V závislosti na druhu nabízí zvonek květy od lila až po fialovou, ale mohou být i bílé nebo růžové. Také tvarem se mohou lišit, některé jsou vyloženě zvonkovité, jiné spíše hvězdicové nebo miskovité. Ve většině případů začíná období kvetení koncem jara nebo počátkem léta, takže se téměř určitě budete moct pokochat krásnými květy už v červnu.

Vznešená gardénie

Gardénie je rod zahrnující více než 200 druhů nádherně kvetoucích rostlin pocházejících z tropických a subtropických oblastí Afriky, Asie, Madagaskaru, Austrálie a tichomořských ostrovů. Nejčastěji pěstovaný druh, gardénie jasmínovitá, předvádí klasickou krásu této rostliny s krémově bílými květy podobnými růžím, které vyzařují sladkou, těžkou vůni, zejména večer a brzy ráno.

Stálezelené keře jsou oslavovány pro své svěží, lesklé olistění a intenzivní vůni. Hodí se i jako pokojové rostliny v květináčích. Jejich období květu trvá od pozdního jara do začátku léta, některé odrůdy nabízejí sporadické květy po celé léto.

Šplhající klematis

Klematis neboli plamének nabízí rovněž množství druhů nejrůznějších velikostí. Hodí se na mříže a ploty, kde jeho listy i květy poskytují úkryt hmyzu a někdy ptákům. Většina plaménků vyžaduje úrodnou půdu zadržující vlhkost a dále plné slunce, ačkoli některé tolerují stín. Při sázení přidejte spoustu organického materiálu a v létě krmte jednou týdně hnojivem s vysokým obsahem potaše. Nejlepší doba pro výsadbu nastává koncem jara nebo začátkem podzimu, kdy je půda vlhká a teplá, ale ne příliš horká.