Květiny do stínu: Těmto trvalkám se v něm bude dařit

Květiny do stínu: Těmto trvalkám se v něm bude dařit
Chcete-li si zařídit okrasný koutek na zahradě, terase či balkoně, které neposkytují dostatek přímého slunečního světla, je potřeba vždy volit takové květiny, které preferují stín. I tyto mohou být krásné a barevné.

I stinnou zahradu nebo balkon lze využít jako místo s okrasnými rostlinami, které je atraktivní a láká hmyz. Důležité ovšem v takovém případě je vybírat na ni rostliny, které nevyžadují pro svůj růst a zdravý květ příliš mnoho slunce. I mezi klasickými trvalkami se najdou druhy, kterým stinné podmínky vyhovují, a přitom kvetou zajímavým květem a barevnými odstíny a lze je velmi dobře kombinovat jak při výsadbě přímo do země, tak v květináčích.

Jaké květiny zvolit na stinné místo

V každé zahradě se najde místo, které je celodenně alespoň částečně stíněno, a nehodí se tak k pěstování tradičních druhů plodin ani květin. Chcete-li i tomuto místu dodat krásný a nezaměnitelný vzhled, nemusíte na něj vysazovat klasické pouze zelené rostliny, jako jsou trávy nebo kapradí. Existuje řada druhů trvalek, které ve stínu kvetou poměrně dlouho (prakticky celé vegetační období. Vedle nich je pak možné sáhnout také po druzích, které byly vyšlechtěny nebo se s nimi běžně setkáváme v lesích a jsou tedy na nízký přísun slunečního světla přirozeně zvyklé. Kombinací obou typů okrasných květin můžete z prakticky neúrodného koutku vytvořit zajímavé řešení, které bude oázou zeleně a barev i v horkých letních dnech.

Květiny přirozeně kvetoucí ve stínu

První kategorii květin, které můžete do stínů vysazovat, tvoří druhy lesního původu, které se pěstují nejen pro atraktivní vzhled, ale také příjemnou vůni. Patří mezi ně především fialka nebo konvalinky, které v lesním prostoru často tvoří velké koberce čerstvých vonných květů především ve fialové a bílé. Z méně tradičních variant je to pak například bergenie kvetoucí od dubna do května drobnými barevnými kvítky, nebo japonský lesní mák. Vedle těchto klasických květin je však možné vybírat z celé řady druhů, jejichž květy se objevují prakticky v průběhu celého vegetačního období až do prvních mrazů. Je pravdou, že většina druhů nekvete déle než přibližně dva měsíce, vhodnou kombinací (barev i období květu) tak můžete na stinném místě vytvořit prostor, kde se to bude hemžit barvami prakticky po celé jaro a léto až do podzimu.

Fialky rostou v lesním porostu, proto jsou vhodné i ve stínu

Fialky rostou v lesním porostu, proto jsou vhodné i ve stínu | Zdroj: VioSummer / Depositphotos

Jaké květiny ve stínu kombinovat

Stín mají rády různé klasické rostliny i keře, které se vyznačují velmi zajímavým a bohatým květenstvím v celé paletě barev. Mezi ty kvetoucí především v teplých měsících patří náprstníky, hledíky nebo pomněnky, od července do září kvetou krásné modré či bílé zvonky. Dlouhou dobou kvetení se pak vyznačují macešky, begónie nebo lobelky, z keříkovitých se do stínu hodí primárně hortenzie s krásným bohatým okvětím nebo pivoňky s velmi vonným květem. Jakmile se začne schylovat k podzimu, oceníte květy čechravy, případně se můžete zaměřit na zajímavé druhy, které si drží květy až do října, například moud.

Zdroje článku: