Kurkuma: Zlaté koření na dobré trávení, fyzickou odolnost a jasnou mysl
Zlaté koření pochází z kořene rostliny kurkumy, který je z vnějšku velmi podobný známějšímu zázvoru, teprve až při rozkrojení se na první pohled liší svou sytě oranžovou barvou. Nejen ve své domovině, Indii, se také běžně používá k barvení látek.
Jak nám zlaté koření může prospět?
Přispívá k dobrému trávení
Kurkuma prospívá nejen chuti, ale obzvlášť podporuje trávení. Při trávicích potížích se doporučuje konzumovat malé množství tohoto koření, ale pravidelně.
Má protizánětlivé vlastnosti
Kurkuma působí preventivně, pokud jde o nemoci spojené se zánětlivým procesem včetně alergie, cukrovky, kardiovaskulárního onemocnění a artritidy.
Posiluje imunitu
Kurkuma má silné antioxidační vlastnosti, což znamená, že neutralizuje škodlivost volných radikálů a chrání tělo před nerovnováhou.
Přispívá k dobré náladě
Kurkuma má pozitivní dopad na náladu, pozornost a paměť. Bojuje proti různým degenerativním procesům v mozku, dokonce i proti Alzheimerově chorobě.
Chrání játra
Kurkuma má preventivní účinek proti onemocnění jater, zpomaluje jejich stárnutí.
Jak kurkumu zařadit v malém množství do každodenního jídelníčku?
Kurkumu přidávejte do všech jídel, kam běžně dáváte koření kari, ve kterém je kurkuma taktéž obsažena. Kurkumu můžete používat zvlášť nebo v indických směsích. Obzvlášť se hodí do jídel s červenou čočkou, mrkví a květákem.
Kurkumu přidávejte do zeleninových a čočkových polévek, omáček a luštěninových karbanátků. Hodí se všude, kde chcete docílit lehce pikantní, a přitom nasládlé chuti. Přidávejte kurkumu do rýže, pečených brambor, můžete ji přimíchat do míchaných vajíček. V indické kuchyni ji běžně používají také jakou součást sladkých dezertů. Můžete začít třeba tím, že špetku přisypete do domácího smoothie nebo si jí okořeníte teplé mléko s medem.
S užíváním kurkumy by měly být opatrné těhotné ženy a osoby s poruchami srážlivosti krve. Pro všechny ostatní je doporučená denní dávka 500–1000 mg.