Krok za krokem, jak pěstovat a skladovat rajčata ze semínek z naší vlastní zahrádky

Krok za krokem, jak pěstovat a skladovat rajčata ze semínek z naší vlastní zahrádky
Rajčata jsou v českých zemích hojně pěstovaná už od 19. století. Sepsali jsme pro vás pár tipů, jak si můžete doma vypěstovat a uskladnit úrodu těchto krásných červených plodů.

Jak získat semínka

Existuje hned několik způsobů, jak získat semínka rajčat. Nejčastěji si je můžete koupit, tomu se ale dnes věnovat nebudeme. Také lze semínka jednoduše získat z rajčat, které si koupíte v nákupním centru (tam ale bývají často sterilizovaná). Proto asi nejlepší způsob, jak si je můžete opatřit je z vlastních plodů nebo plodů jiného zahrádkáře. Taková semínka je ale potřeba náležitě ošetřit. Nejprve je dejte do nádoby s vodou a nechte 2–3 dny, semínka by měla klesnout ke dnu, potom je přeceďte, odstraňte plíseň a zbytky plodu a rozprostřete na savou utěrku. Poté semínka nechte oschnout a můžete je uskladnit.

Jak rajčata vypěstovat 

S výsadbou rajčat začínáme 6–8 týdnů před posledními mrazíky.

Nejprve nechte semínka naklíčit na namočeném kousku vaty a takovéto klíčky zasaďte do předem připravených kelímků od jogurtu, které mají ve spodku dírky. Jako substrát doporučuji použít speciální směs, která je určená pro sazeničky. Sazeničky by měly být vysoké zhruba 15 až 20 cm a u zakrslých rajčátek 10 až 15 cm. Nejprve doporučuji umístit sazeničky do květináčů do skleníku a poté, až se dostatečně oteplí, je přemístit ven. Vyšší druhy často potřebují oporu, s přivazováním začínáme, když jsou rajčata vysoká zhruba 30 cm. Rajčata přihnojujeme speciálními hnojivy určenými pro zeleninu. Čas od času je také potřeba rajčata zbavit přebytečných listů, které rostlinu vysilují.

Zakrslá rajčata jsou méně náročná na údržbu a můžeme je pěstovat v květináčích

Rozdíly v pěstování zakrslých rajčat, také u nich dochází k dřívější sklizni a není potřeba je zastříhávat a zbavovat přebytečných listů tak často jako velká rajčata. Na rozdíl od normálních rajčat ale mají nižší výnosnost. Rajčata dokáží v našich podmínkách růst i planě, to ale nedoporučuji.

Se sázením rajčat je nejlepší začít v květináči ve skleníku, až se dostatečně oteplí, tak je přemístit ven
Se sázením rajčat je nejlepší začít v květináči ve skleníku, až se dostatečně oteplí, tak je přemístit ven | Zdroj: vronivis1978@gmail.com / Depositphotos

Druhy u nás nejčastěji pěstované 

Jedná se zejména o klasická velká rajčata – Rio Grande, Stupické polní, Moneymaker. Hojně pěstované jsou ale i zakrslé rostlinky jako Balconi red, Maskotka, Tubling Tom.

Skladování 

Existuje několik možných způsobů, jak můžeme uskladnit samotná rajčata by se neměla skladovat v lednici, ale v pokojové teplotě, kde jsou schopná vydržet čerstvá klidně i 5 dní, aby se tak lépe zachovala jejich chuť a struktura. Pokud chceme rajčata skladovat po delší časový úsek, například přes zimu, doporučujeme je buďto zavařit, nebo vysušit.

Postup sušení rajčat

Rajčata nakrájíme na tenké plátky, potřeme olivovým olejem a  dochutíme bylinkami. Necháme sušit na slunci nebo v troubě. Troubu předehřejeme na přibližně 100 stupňů a sušíme asi 10 hodin, dokud nejsou rajčata suchá, ale stále pružná. 

Dále existuje několik způsobů, jakými můžeme rajčata zavařit, například je možné uvařit rajčatový protlak a ten pak zavařit do konzerv, které pak můžeme použít například do rajské omáčky. 

Přejeme vám mnoho pěstitelských úspěchů.

Zdroje článku: