Křen v kuchyni: Milovaný i nenáviděný, ale rozhodně zdravý

Křen v kuchyni: Milovaný i nenáviděný, ale rozhodně zdravý
S vlivem moderní kuchyně se používání křenu v našich kuchyních pomalu vytrácí. Křenovou omáčku už ve školní jídelně děti nedostanou, doma po této zelenině nikdo ani nevzdechne a tak jediná příležitost, kde se ještě křen pravidelně objevuje, je na zabíjačkových hodech.

Naši předci už dávno přišli na to, že křen jim pomůže s trávením v případě, když mají hodně tučné hody. Tak vznikla vejmrda.

Geniální spojení křenu a jablek

Pikantní zelenina a sladkokyselé ovoce. Už se asi nedozvíme, koho napadlo tyty dvě chutě spojit, ale jde o velice zajímavou a nenapodobitelnou chuť. Výhodou je, že sílu a výraznost této přílohy lze ovlivnit množstvím nastrouhaného křenu.

Jak se vejmrda v domácnostech zabydlovala, lidé si ji začali upravovat a přidávat do ní ocet nebo citronovou šťávu, někdy cukr, někdy sůl. Někdy se také přidává masový vývar, díky kterému se chutě propojí a pokud se nechá vejmrda uležet, štiplavost způsobená křenem se zmírní. Použít se dá hovězí vývar a když je zrovna zabíjačka a dělá se ovar, tak se použije vepřový vývar.

Existuje i varianta, kdy se místo jablek použije červená řepa. V historii vedou její stopy do pražských hospod, kde se podávala k taliánům (uzenina).

křen s červenou řepou
křen s červenou řepou | Zdroj: 13-Smile / Depositphotos

Obezřetné pěstování

Křen je velice invazivní rostlinou a proto je třeba mu vyhradit v zahradě místo daleko od ostatních zeleninových i okrasných záhonů. Křenové kořeny jsou velmi hluboké, rychle rostou a pokud se nekontrolovaně rozšíří v záhonech, jen těžko se jich dá zbavit.

Blahodárné účinky na trávící systém

Sklizený křen vydrží v chladnu bez problémů i tři měsíce. Lze ho také nastrouhat a zamrazit.

Křen posiluje imunitní systém. Obsahuje sinigrin, který je pro své vlastnosti využívaný v ajurvédském léčitelství. Má antibakteriální, protiplísňové, antioxidační, protizánětlivé a hojivé vlastnosti.

Kromě podpory trávení zvyšuje tvorbu slin a žaludečních a střevních žláz. Ty pomáhají rozkládat jídlo v žaludku. Kořen má také slušné množství vlákniny

Zmírňuje dýchací potíže

Křen je sice štiplavý, ale může pomoci vyčistit dutiny a dýchací cesty. Tato vůně může poskytnout úlevu při léčbě nachlazení. Pomáhá vylučovat hleny z horního dýchacího systému.

Poskytuje úlevu od bolesti

Křen není jen k jídlu. Při místní aplikaci může křen působit také jako přírodní analgetikum. Vědci naznačují, že má obrovský potenciál pro použití v lékařském a farmaceutickém průmyslu, protože může pomoci zmírnit bolesti svalů a kloubů. A to díky jeho hřejivému účinku a schopnosti stimulovat prokrvení postižených míst.

Jedna polévková lžíce křenu obsahuje:

Voda - 12,8 gramů

Kalorie - 7,2 kcal

Bílkoviny – 0,177 gramů (0,35 % doporučené denní dávky, DD)

Tuk - 0,103 gramů

Sacharidy - 1,69 gramů

Vláknina – 0,495 gramu (1,77 % DD)

Cukry - 1,2 gramu

Vápník – 8,4 miligramů (0,65 % DD)

Železo – 0,063 miligramů (0,35 % DD)

Hořčík – 4,05 miligramů (0,96 % DD)

Draslík – 36,9 miligramů (0,79 % DD)

Sodík - 63 miligramů

Zinek – 0,124 miligramů (1,13 % DD)

Nápad na netradiční omáčku Chimichurri, která se skvěle hodí k hovězímu masu připraveném v pomalém hrnci

1 1/2 šálku čerstvé listové petrželky, nasekané, plus další na ozdobu při podávání

3/4 šálku oleje

2 lžíce připraveného nastrouhaného bílého křenu

1/2 lžičky citronové kůry plus 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

1/2 lžičky soli

1/8 lžičky mletého černého pepře

Zdroje článku: