Krásně zářivé spáry dlaždic nevydrží věčně: Můžete však obnovit jejich původní krásu pomocí jedlé sody

Krásně zářivé spáry dlaždic nevydrží věčně: Můžete však obnovit jejich původní krásu pomocí jedlé sody
Jedlá soda je levná a snadno dostupná. Kromě vaření ji uplatníte při čištění velké části domácnosti. Dlažební spáry v koupelně či v kuchyni nejsou výjimkou. Podívejte se, jak docílíte perfektního vzhledu dlaždic s malým množstvím úsilí.

Jak vyčistit spáry pomocí jedlé sody

Jedlá soda je jedním z nejlepších domácích přípravků a její účinnost je až pověstná. Čištění spárů dlaždic je většinou samo zlo, ale s naším návodem to zvládnete s menším úsilím. Napřed smíchejte sodu s vodou v poměru 3:1 a vytvořte pastu, kterou budete nanášet na spáry. K tomuto úkonu použijte zubní kartáček, který jste již chtěli vyhodit nebo který používáte na čištění domácnosti dlouhodobě. Jakmile pasta z jedlé sody a vody bude nanesená, z koupelny můžete odejít, aby pasta uvolnila nečistoty.

Za hodinu se vraťte a spáry vydrhněte, ideálně opět zubním kartáčkem. Jakmile budou spáry vyčištěny, opláchněte je vodou a osušte je hadříkem. A je hotovo! Dlaždičky se spáry by nyní měly vyniknout.

Další domácí prostředky, kterými vyčistíte spáry dlaždic

Ačkoli jedlá soda se ukázala být na vyčištění spárů nejúčinnější, pokud vám zrovna dojde, nemusíte spěchat do obchodu. Další věci v domácnosti, které běžně používáte k jiným účelům, vám také pomohou zlepšit vzhled vaší koupelny.

Například ocet, který se běžně používá nejen v kuchyni, ale také k čištění domácnosti, vám pomůže zbavit se těžko odstranitelných nečistot ve spárech vašich dlaždic. Nejvíce se hodí pro silikonové spáry, které nejsou vůči agresivním čisticím prostředkům příliš odolné. Pokud znečištění není příliš velké, můžete špínu ze spárů setřít hadříkem namočeným v octu. V případě manipulace s octem doporučujeme nasadit si ochranné rukavice. Pokud je znečištění silnější, nechte ocet působit přibližně jednu hodinu. Ujistěte se, že octa ve spáru je dost, aby mohl pracovat po celou dobu.

Místo pasty z jedlé sody můžete použít pastu na zuby, která má podobné účinky. Postupujte stejně jako v případě podomácku vyrobené pasty z jedlé sody, jak jsme uvedli výše.

A nyní jeden tip pro dámy. Pokud si lakujete nehty, zřejmě máte doma odlakovač. To se vám nyní skvěle hodí. Postup je stejný, jako když si chystáte odstranit lak na nehtech. Připravte si vatový tampon, nalijte na něj odlakovač a poté přejíždějte vatovým tamponem po spárech, dokud je úplně nevyčistíte.

S těmito prostředky, které máte doma, si můžete odpustit nekonečné drhnutí. Ovšem pokud máte doma jedlou sodu, doporučujeme vám ji použít, protože vás problému zbaví nejrychleji ze všech těchto domácích metod.

Jedlá soda jako čisticí přípravek na koberce

Jedlou sodu můžete využít v celé domácnosti. Babské rady jsou plné jedlé sody a určitě jste si již i vy našli svůj oblíbený koutek, kde při čištění jedlou sodu upotřebíte. Co ale ví jen málo lidí je to, že jedlá soda vám pomůže s vaším kobercem, který je již silně zaprášený a jeho původní krása se neobnoví ani tehdy, když ho vysáváte desítky minut. Zkuste ale koberec vyčistit jedlou sodou, kterou smícháte s vodou, a vaše koberce opět prokouknou.