Krásné zahradní rostliny mají někdy i svou stinnou stránku – jsou jedovaté

Krásné zahradní rostliny mají někdy i svou stinnou stránku – jsou jedovaté
Stejně jako u rostlin, které pěstujete doma na okenním parapetu, i okrasných rostlin a keřů na zahradě je třeba vědět, že jsou jedovaté a i když nemusí způsobit smrtelné otravy, mohou potrápit třeba děti nebo domácí mazlíčky. Někdy mohou být jedovaté jen části rostlin, třeba semena nebo plody.

Zahradní rostliny mohou být sladce vonící a navenek krásné, ale nenechte se tím zmást.

Něžná konvalinka

Pro hodně zkušené bylinkáře je konvalinka rostlinou, kterou lze využít v lidovém léčitelství. Pro běžné lidi neznalé správného využití, představuje tato rostlina nebezpečí. V přírodě lze listy konvalinky bez květů zaměnit za medvědí česnek a proto je třeba velká obezřetnost. Otrava se projevuje nevolností, průjmem, zvracením, častým močením, poruchou krevního oběhu, srdeční slabostí.

konvalinky
konvalinky | Zdroj: VitaliiStock / Depositphotos

Znovuobjevená rebarbora

Rebarbora (reveň kadeřavá) není úplně běžnou zeleninou na našich zahradách. Jednoduše je právě módní. Pracnost a výtěžnost této zeleniny, která nachází uplatnění ve sladké kuchyni, je tak nepraktická, že ji zase tak často v zahradách nenajdete.

Problémem rostliny jsou listy, které obsahují kyselinu šťavelovou. Ta může být příčinou vylučování vápníků a tím ovlivnit zdraví kostí. Je také jednou z příčin vzniku ledvinových kamenů.

Z rostliny se zpracovávají v kuchyni jen řapíky a ty je nutné tepelně zpracovat. Přidávat rebarboru do smoothie syrovou je jen výsledkem neznalosti škodlivých účinků této zeleniny v syrovém stavu.

Odborníci dokonce doporučují i řapíky sklízet k jídlu pouze do června, než rostlina vykvete a obsah kyseliny šťavelové se zvýší. Rozhodně nejsou listy vhodné ani pro hospodářská zvířata.

rebarbora
rebarbora | Zdroj: jlmcloughlin1 / Depositphotos

Vistárii zpropagoval seriál Zoufalé manželky

Tato krásná šeříková rostlina pravidelně zaplňuje všechny časopisy o bydlení. Prakticky žádná moderní zahrada se bez ní neobejde. Romantické zákoutí s vistárií se může snadno stát pastí. Rostlina dělá semena, která mohou znepříjemnit život hlavně domácím mazlíčkům.

Rostlina je jedovatá celá, ale právě semena, která jsou v lusku, mohou i děti často zaměnit za fazolový lusk. Pouhá dvě semena mohou zabít dítě, dospělému jich stačí deset. 

Narcis a jeho cibule

Narcisy jsou jedovaté, což platí především o cibulkách, které nejedí ani hraboši a myši. Cibulky obsahují jedovaté alkaloidy, jako galanthamin, o němž se však uvažuje jako o potenciálním léku na demenci a Alzheimerovu chorobu.

Rozhodně se však cibule vyplatí držet daleko od dětí i od psů, kteří by třeba z nudy cibuli chtěli rozkousat. Otrava se projevuje zvracením a průjmy.

Rulík zlomocný už názvem neslibuje nic dobrého

Špatná pověst rostlinu odsoudila k tomu, že si ji asi jen málokdo vysadí na zahradě. Přesto je dobré vědět, že rostlina obsahuje látky, které mohou změnit funkci nervového systému těla a způsobit nadprodukci slin a potu. Ovlivní velikosti zornic, frekvenci močení, trávicích funkce, srdeční frekvenci a krevní tlak.

Zejména děti by mohly snadno plody zaměnit třeba za borůvku. Na zahradu tato rostlina rozhodně nepatří.

plody rulíku
plody rulíku | Zdroj: merial / Depositphotos

Skočec uchvátí svým vzhledem

Tato rostlina stále uchvacuje svým impozantním vzhledem. V dobrých podmínkách doroste do obdivuvhodné velikosti. Do zahrady vnáší originalitu a barevnost. Z plodů vznikají hnědá semena, která připomínají nasáté klíště. Právě semena obsahují jed ricin. Někdy je těžké semena sesbírat a odstranit. Lusky rostliny v době zrání praskají a semena skáčou ven. Smrtelná dávka pro člověka je 15 až 20 semen.

Zdroje článku: