Krásná výsada mít po ruce vždy čerstvý bobkový list

Krásná výsada mít po ruce vždy čerstvý bobkový list
Vavřín, známý jako bobkový list, je stálezelený keř i strom s aromatickými listy. Laurus nobilis je jedním z nejstarších pěstovaných keřů (stromů), který se začal po Evropě šířit v polovině 17. století. Známý je už ze starého Říma. Bobkový list lze použít do různých pokrmů, včetně polévek a dušených jídel.

Vavřín roste pomalu, a přestože se rostlina v ideálních podmínkách nakonec stane stromem vysokým až 8 m, bude to trvat mnoho let a lze ji zastřihovat, aby si udržela požadovanou velikost. Malé stromky či keře se dají koupit i vytvarované, třeba do kuželovitého tvaru. V našich podmínkách se pěstuje v nádobách, které na zimu vyžadují přemístění do mrazuprosté světlé místnosti. Dospělý, několikametrový strom by průměrnou mírnou zimu přežil i venku, ale mladé rostliny by naše zimní klima nemusely přežít. Výhodou vavřínu je, že se mu s malou péčí daří dobře v květináčích a rostliny vypadají velmi dekorativně.

bobkový list
bobkový list | Zdroj: zestmarina / Depositphotos

Rostlina je dvoudomá, což znamená, že má samčí a samičí květy na samostatných rostlinách. Tomu běžný pěstitel nemusí přikládat žádný význam. Květy jsou nevýrazné a vzniklé bobule nepoživatelné.

Jak pěstovat vavřín

Rostlina je v mládí mírně křehká. Pěstuje se v úrodné, dobře odvodněné půdě na plném slunci, ideálně poblíž jižní nebo západní stěny, která poskytne další úkryt před studeným větrem a mrazem.

V chladnějších oblastech je na zvážení pěstování v květináči, který lze na podzim přemístit dovnitř. Rostlina v nádobě by měla být na chráněném místě ve vlhké, ale dobře odvodněné půdě. Prořezává se v létě a to včetně omlazovacího řezu. Bobkové listy lze sklízet v kteroukoli roční dobu. Nespotřebované listy lze usušit.

Vavřín pochází ze Středomoří, tam má dané podmínky pro život. Rostlině se nejlépe daří na plném slunci až v polostínu, ideálně v chráněné poloze. V exponovaných zahradách se vzrostlý strom dokáže vyrovnat s teplotami až do -5 ºC, ale mrázem může utrpět poškození listů. Tomu lze zabránit přikrytím rostlin v zimě nebo přemístěním na chráněnější místo.

Rostlina rostoucí ve volné půdě je odolnější, protože má vyvinutější kořenový systém. Po dešti a po sněžení se v okolí stromu šíří svěží vůně.

Pokud je půda těžká, vylepší se kompostem a pískem. V květináčích se během zimy omezuje zálivka a vavřín se drží spíše v chladných prostorách. Přesazuje se ideálně každé tři roky.

Substrát kolem rostliny by neměl nikdy úplně vyschnout ani být dlouhodobě nadbytečně mokrý, což by vedlo k zahnívání kořenů. To lze regulovat drenážní vrstvou v nádobě a otvory na dně.

Na prořezávání rostlin v květináči stačí zahradnické nůžky. Pokud je třeba rostlinu omladit, je lepší radikální řez rozložit do dvou let.

Řešení problémů

Vzrostlejší strom je celkem bezproblémový. Pokud listy poškodí nečekaný mráz nebo ledový vítr (což je zbarví do hněda nebo černa), stačí je otrhat nebo poškozené konce seříznout.

Odbarvené a zdeformované listy mohou být způsobeny hmyzem, který napadá mladé listy. Problém lze v zárodku vyřešit pečlivým odstraněním napadených listů.

Dobrá rada

Vavřín roste pomalu. Při nákupu se vyplatí vybrat co nejsilnější rostlinu. Pokud má být tvarovaný, je lepší začít už od mladých rostlin. Zdravá rostlina by měla mít tmavě zelené a lesklé listy.

Listy jsou nejen kořením, ale patří i do domácí bylinkové lékárny. Pomáhají proti úpornému kašli, revmatickým bolestem i nechutenství a zmírňují příznaky dny a obtíže s trávením. Používá se ve formě čaje, odvaru, sirupu a prášku. Použité množství by nemělo překročit 3 g denně. Jako léčivka není vhodný pro těhotné ženy.

Zdroje článku: