Královny mezi květinami můžete hnojit domácími prostředky

Královny mezi květinami můžete hnojit domácími prostředky
Není růže bez trní a stejně tak není zahrady bez růží. Symbol růží se používá jak v písničkách například „Růže z Texasu“ nebo v poezii modrá růže, například Marie de Saint Exupéry – Modrá růže.

Hnojení růží

K péči o tyto nádherné květiny patří kromě zalévání, stříhání a prořezávání také hnojení. Hnojivo pro růže můžete sehnat zahrádkářství nebo si sami vyrobit organické hnojivo. Představíme vám několik různých možností organických látek, které můžete použít na hnojení růží. Růže vám krásně porostou a pokvetou, a přitom domácí prostředky jsou šetrné k přírodě.

Královna mezi květinami

Nezáleží na tom, zda pěstujete popínavé, keřovité nebo růže vhodné na záhon. Královna mezi květinami musí být pravidelně hnojena, aby mohla dobře růst a tvořit nádherné květy. Kdo nechce používat chemii, může sáhnout po přírodních domácích prostředcích a využít je jako přírodní hnojivo. Následující příklady jsou pro růže vhodné, protože obsahují živiny jako jsou dusík, fosfor a draslík a ty jsou pro růže prospěšné.

Kávová sedlina

Na kávovou sedlinu nedávno ho zahrádkářů dopustit. Má totiž mnohočetné využití jako hnojivo na rostliny, růže nevyjímaje. Je škoda kávovou sedlinu vyhazovat, protože je velmi žádaná jako hnojivo pro růže kvůli svému vysokému obsahu dusíku.

Jak použít kávovou sedlinu jako hnojivo?

Je potřeba rozložit měsíčně asi půl šálku kávové sedliny kolem prostoru kořenů. Používat kávovou sedlinu výlučně se ale nedoporučuje, protože celkově neobsahuje dostatečné množství živin.

Kompost

Vášniví zahrádkáři používají kompost na hnojení velmi běžně. Je vhodný i pro hnojení vašich růží. Kompost je pro zásobování vašich růží velmi cenné.

Jak ho použít?

Doporučuje se asi 2 až 3 litry kompostu rozsít na každý keř a na konci června ještě jednou jeden litr po letním sečení.

Kravský nebo koňský hnůj

Kravský nebo koňský hnůj poslouží velmi dobře ke hnojení vašich růží. Musí být ale dobře a dlouho uskladněn. Pro někoho je možná obtížné uskladnit tento hnůj alespoň půl roku, aby mohl dobře vyschnout. Potom existuje možnost si tento kravský nebo koňský hnůj pořídit zahradnictví.

Jak ho využít?

Je potřeba posypat kořenový prostor každé rostliny a zapracovat hnojivo do zeminy. Budete potřebovat na metr čtvereční přibližně 200 gramů.

Skořápky z vajíček

Mnoho z vás jistě využívá tento domácí prostředek k různým účelům. Je vhodný i jako hnojivo pro vaše královny mezi květinami, protože ve skořápkách vajíček je ukrytý vysoký obsah vápníku.

Jak je používat?

Je potřeba skořápky z vajíček rozmělnit a poté je zapracovat do půdy.

Na jarní
Na jaře vám také poslouží kopřivový hnůj. | Zdroj: MartinaUnbehauen / Depositphotos

Kopřivový hnůj

Kopřivový hnůj je výbornou alternativou ke hnojivům, které se používají na jaře, když raší poupata. Vyrobíte si ho následovně: Přelijte asi kilogram nasekaných kopřiv deseti litry dešťové vody a postavte je na teplé slunné místo. Hnojivo bude hotové v momentě, kdy už nepění. Abyste toto hnojivo mohli použít na růže, musí být sceděný a zředěný v poměru 1:10 vodou.

Jak ho použít?

Rostliny zalévejte týdně asi třemi litry směsi. Je potřeba takto postupovat jen do doby, než začnou růže kvést.

Vojtěška

Jako doplněk ke hnojení přispěje tím, že růže budou bujněji kvést a zvýší jejich produkci.

Zdroje článku: