Kopřivy využijete v kuchyni i na léčení. Jen se o ně nespálit
Kopřivy rostou i na suchých místech, jejich kořeny se pod zemí plazí desítky centimetrů daleko a už zjara mají velkou sílu – když se o ně spálíte, cítíte to třeba i ještě druhý den. Proto je většina z nás bez uzardění likviduje, protože kazí krásu našich zahrad, rostou neuvěřitelně rychle a nejraději vyrostou uprostřed záhonku. Ale možná byste se měli zamyslet nad tím, jestli by nebylo lepší kopřivy sklízet jako další vaše výpěstky. V kuchyni kopřivy totiž mají mnoho způsobů využití.
Sušené i čerstvé
Listy kopřiv nebo celé rostliny (bez kořenů) můžete usušit a pak si je uschovat na pozdější použití. Nebo je můžete zpracovávat čerstvé. Případně se dají nasekat a zamrazit. Takže pokud si je oblíbíte, není problém udělat si zásoby na zimu. Nebo na léto. Nejlepší je totiž sklízet čerstvé jarní kopřivy, které jsou svěží a mají největší sílu. A také nejvíc pálí, takže pozor a trhejte je jen v rukavicích.
Kopřivy léčí
Proč využívat v kuchyni právě kopřivy? Protože obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů. Možná by vás nenapadlo, že v kopřivách mimo jiné najdete vitamíny C, B2 a B6 a kromě nich také železo, vápník, hořčík a mangan. Díky tomu dokážou podporovat naše trávení, zmírňují problémy s močovými cestami, působí příznivě na žlučník a jejich pozitivní vliv je prokázaný také na naše střeva. Dříve se obklady z kopřiv léčilo také revma a kopřivy po přiložení na kůži dokázaly zvýšit prokrvení pokožky.
Kopřivy v kuchyni
Přikládat si kopřivy na bolavé klouby asi nechcete, tak se raději podívejme, co z nich můžete vykouzlit v kuchyni. Připravit si můžete kopřivovou polévku, kterou můžete vylepšit například i špenátem a udělat z ní krémovou polévku. Přímo vyzývají k tomu udělat z nich kopřivový špenát. Přidávají se tradičně do velikonoční nádivky, připravit si z nich můžete chutný čaj a nebo se z kopřiv vyrábí dokonce i sirup.
Přidávejte je do jídel
Kopřivy můžete do jídel přidat i poměrně nenápadně a vaši strávníci možná ani nepoznají, že to zelené jsou listy kopřiv. Takhle se třeba dělá roláda plněná kopřivami (a samozřejmě i dalšími dobrotami), lahodný je pstruh na kopřivách a za vyzkoušení určitě stojí také bramborák s kopřivami. Kopřivy pak můžete přidávat i do salátů, do omelet nebo třeba do sekané.
Aby kopřiva nepálila
Kdo ještě kopřivu neochutnal, bojí se asi zejména jejího pálení. Toho se ale snadno zbavíte. Stačí kopřivy spařit horkou vodou o teplotě přibližně 85 stupňů Celsia a nechat je v ní chvíli namočené. Pak je ještě můžete lehce osmahnout na troše oleje a jsou plně připravené k použití v kuchyni. Syrové kopřivy by vás samozřejmě v ústech pálily – ale pokud si je údajně vložíte až hluboko do úst, tak nepálí. Jistější je ale tepelná úprava.