Konec mastnoty v troubě: Díky těmto domácím prostředkům se zbavíte zápachu a troubu vyčistíte bez dlouhého drhnutí

Konec mastnoty v troubě: Díky těmto domácím prostředkům se zbavíte zápachu a troubu vyčistíte bez dlouhého drhnutí
Trouba, která je primárně určena k pečení, se mastnotě nevyhne. Než sáhnete po chemických čisticích a začnete jimi vnitřek trouby drhnout, zkuste naše rady na čištění trouby a odstranění zápachu. Mnohdy vám ušetří mnoho práce, nemusíte nic drhnout.

Šest ingrediencí, které vám pomohou vyčistit troubu

Čištění trouby je pro mnohé z nás živoucí noční můrou. A tak ho odkládáme, dokud není pozdě a trouba nezapáchá. Obecně platí, že čím častěji troubu čistíme, tím méně dřiny nás čeká. Naštěstí existuje šest metod, které nám mohou pomoci troubu vyčistit i tehdy, když se její vnitřek nachází v horším stavu.

Sůl

Tato metoda dobře funguje i na čištění plechů na pečení. Pokud čistíte troubu, navlhčete její dno a nasypte na něj sůl. Poté troubu rozehřejte na padesát stupňů. Hlídejte sůl, a jakmile zhnědne, vypněte troubu. Počkejte, až vychladne, a zbytky soli z trouby vymeťte. Trouba by nyní měla být z toho nejhoršího venku.

Prášek do pečiva

Prášek do pečiva je díky svému brusnému efektu ideální způsob, jak vyčistit vnitřek trouby, obzvláště pokud jste z ní zapomněli vyndat kousky jídla, které odpadly, a ty se následně k troubě připekly. Jeden sáček prášku do pečiva smíchejte se třemi polévkovými lžícemi vody. Připečené nečistoty nikdy nešly odstranit lépe. Prášek do pečiva je totiž mnohdy účinnější než čisticí prostředky.

Jedlá soda

Jedlá soda je výborným pomocníkem, pokud vás trápí pouze mastnota uvnitř trouby. Jedlou sodu smíchejte s vodou ve stejném poměru, tedy 1 díl jedlé sody na jeden díl vody. Míchejte, dokud nevytvoříte jakousi pastu. S tou nemusíte troubu drhnout, stačí ji nanést v dostatečném množství na mastné skvrny. Za dvacet minut se vraťte a pastu setřete vlhkým hadříkem. Pokud skvrny nezmizí úplně, opakujte postup.

Na čištění trouby je vhodná jedlá soda, prášek do pečiva nebo citron
Na čištění trouby je vhodná jedlá soda, prášek do pečiva nebo citron | Zdroj: budabar / Depositphotos

Citron

Kyselina citronová, vyskytující se ve šťávě citronu, vám pomůže zbavit se skvrn i mastnoty v troubě, navíc jí dodá příjemný odér. Aby vůně nebyla tak intenzivní, můžete citronovou šťávu rozředit ve vodě. Nalijte roztok do misky, která snese vyšší teploty, a zapněte troubu na 120 stupňů. Počkejte, až šťáva začne vypouštět páru. V tuto chvíli začíná být účinná. Nechte pracovat, dokud nedosáhnete kýženého výsledku. Poté troubu vypněte a po vychladnutí mastnotu a špínu setřete houbičkou. Pokud nemáte citron, funguje i limetka.

Klasická soda

Klasická soda, nikoli jedlá, také dobře funguje na vyčištění vnitřku trouby, hlavně problematických stěn. Rozmíchejte ji ve vhodném poměru s vodou, poměr obvykle činí 10 g prací sody na jeden litr vody. Pomocí rozprašovače tento domácí čistící prostředek naneste na stěny a nechte působit. Poté setřete.

Ocet

Ocet je známý a oblíbený domácí prostředek na čištění, a to hlavně díky své schopnosti neutralizovat pachy. Jistě, ne každý ocení vůni octa, avšak té se zbavíte mnohem snadněji než nelibého zápachu připáleného až spáleného starého jídla. Také je skvělým pomocníkem, když se potřebujete zbavit silné mastnoty. Hadřík z mikrovlákna napusťte octem a potřete jím vnitřek trouby. Chvilku počkejte a poté setřete čistým vlhkým hadříkem.

Při velmi silném znečištění použijte směs jedlé sody a octa,

radí německý web selbermachen.de (v překladu Udělej si sám).

Alternativa v podobě tablety do myčky

Ještě existuje sedmý způsob, který je mnohdy ze všech nejrychlejší. Tabletu do myčky rozpusťte v horké vodě, poté vodu promíchejte a použijte jako vodu s přípravkem na čištění. Nezapomeňte si nasadit rukavice.