Kompost se na zahradě vyplatí: Jeho výroba je zdlouhavá a má určitá pravidla, naučte se, jak ho vytvořit správně
Výběr místa pro kompost je důležitý
Listí, odřezky z rostlin či uvadlé květy – toto všechno běžně vyhazujete do popelnice, když nemáte zařízený kompost. Naštěstí tyto zbytky rostlin lze využít tím, že je přeměníte na humus, který se dá využít jako přírodní hnojivo. A nejen to. Také zlepšuje strukturu samotné půdy, tudíž bude mnohem úrodnější než kdy předtím. Toto je přesně ten důvod, proč si kompost pořídit. Otázkou zůstává, kde si ho pořídit.
Ideální místo je dál od domu, a to i sousedního, a ne daleko od užitných ploch, což znamená záhony, kde své rostliny pěstujete. Vyberte vhodné místo a začněte svou vizi o pořízení kompostu měnit ve skutečnost. Pamatujte, že správný kompost je permanentně vlhký, a proto se poohlédněte po stinném místě, kde nepaří slunce po celý den, ale ani kam se sluneční paprsky vůbec nedostanou. Zároveň by se tam měl bez problémů dostat déšť, aby byl kompost ještě účinnější.
Kompost byste neměli vytvářet v uzavřené nádobě, a to kvůli tomu, že v něm žijí mikroorganismy, které se o proces kompostování starají a které potřebují k životu kyslík. Pokud se pro uzavřenou nádobu rozhodnete, měli byste se ujistit, že kompost má otvory pro výměnu vzduchu.
Začít byste měli základní vrstvou, která se bude nacházet přímo na hlíně (aby se do kompostu nedostali hlodavci, je lepší na pořídit si drátěný plot s malými očky). Pro tu jsou nejvhodnější odřezky ze zeleniny, ale také rostlinný odpad ze zahrady.
Obsah jednotlivých vrstev prozradí, jak je kompost účinný
Kompost můžete vrstvit téměř tak, jak se vám zamane. Na jaře to bude prořezávání trvalek, posekaná tráva a různý kuchyňský odpad, v létě jarní květiny, posekaná tráva a suché listy. Podzim je období shrabávání listů, a tak listy budou tvořit většinu nové vrstvy.
Ovšem pozor, ne všechno se udělá správně. Zejména u posekané trávy byste měli být opatrní a počkat, až trochu proschne. Když bude příliš mokrá, znemožní cirkulaci vzduchu v kompostu a jeho kvalita se tudíž sníží.
Co se týče kuchyňského odpadu, vhazujte na kompost pouze skořápky a zbytky ovoce či zeleniny. Další odpad kompostu pouze uškodí. Naprosto nevhodné pro správný ekosystém kompostu jsou chleba, popel, stelivo pro kočky nebo ty části rostlin, které jsou napadeny chorobami.
Jak vrstvy kompostu ovlivňují teplotu v něm
Kompost roste pomalu a ještě pomaleji rozkládá nepotřebné zbytky ze zahrady, ale výsledek za to stojí. Čím vyšší vrstva bude, tím více se kompost začne zahřívat. V některých případech uvnitř kompostu bude až sedmdesát stupňů Celsia. Potom se ale začne opět ochlazovat a organismy mohou opět plnit svou funkci. Hlavně žížaly jsou přínosné, neboť se na tvorbě humusu podílejí největším dílem.
Od začátku k dobrému kompostu za jeden rok
Než kompost bude plně funkční, potrvá to jeden rok. Doporučuje se minimálně jednou, avšak lépe dvakrát za tuto dobu vzít vidle a vrstvy protočit – dostat spodní vrstvu nahoru. Nejlepší je také použít kompostovací síto a zbytky, které se dosud nerozložily, dát až nahoru.