Kompletní průvodce péče o růže na konci léta aneb Jak připravit keře na krásnou další sezónu

Kompletní průvodce péče o růže na konci léta aneb Jak připravit keře na krásnou další sezónu
Růže jsou jedny z nejkrásnějších květin, které zdobí letní zahrady. Dokáží ji prozářit barvami a provonět příjemnými vůněmi. Aby vám ale tyto královny zahrad vydržely a krásně kvetly i příští rok, je potřeba teď na konci léta na zahradě udělat několik důležitých úprav. Na co byste rozhodně neměli zapomenout? Poradíme vám, jak růže správně zalévat, hnojit, stříhat a chránit před mrazem i škůdci, abyste se i příští rok mohli těšit z jejich nádherných květů.

Jak správně zalévat a hnojit růže

Růže jsou rostliny, které potřebují poměrně dost vody a pravidelnou zálivku, zvlášť na konci letních měsíců, které bývají velmi horké. Pravidelné a důkladné zalévání je tedy nezbytné a růže se doporučuje zalévat zejména ráno nebo večer, kdy sluneční paprsky nejsou tak silné. Půda pod růžemi by tak ideálně měla být pořád vlhká, nikoli však přemokřená, což vede k následnému uhnívání kořenů. Kromě vody nepodceňujte na konci léta ani živiny. Naopak zvolte hnojivo s vyšším obsahem draslíku, které připraví rostliny na zimní období. S blížícím se podzimem ale dávku hnojení i zalévání postupně snižujte, aby měly růže čas se připravit na zimní klid. Před prvními mrazíky je pořádně zalijte, aby měly dostatek vláhy na to zvládnout celou zimu.

Kdy a jak provádět správný řez růží

Konec léta a začátek podzimu je také ideální období k tomu, abyste se začali věnovat zastřihávání růží. Kromě odkvetlých květů se zaměřte i na slabé nebo poškozené výhonky, čímž do budoucna podpoříte tvorbu nových květů. Před příchodem prvních mrazíků růže ostříhejte mnohem razantněji. V tomto období můžete růže zkrátit na výšku až 20–30 cm, čímž rostliny ochráníte před nechtěným polámáním, které je způsobené podzimními a zimními větry. Nemusíte se bát, růže s prvními jarními paprsky opět krásně obrazí a rozrostou se.

Efektivní ochrana růží před mrazem a škůdci pro zdravé keře

Kromě zkrácení růží z nich také těsně před zimou odstraňte všechny listy, které by mohly způsobit šíření plísní a jiných chorob. Kolem kořenů rostlin umístěte ochranou vrstvu, která bude růže přes zimu chránit před velkými mrazy. Vhodná je například mulčovací kůra, vrstva slámy či kompostu, který zároveň zlepší kvalitu půdy a zadržuje v ní vlhkost. Pokud jsou u vás na zahradě zimy velmi kruté, překryjte růže netkanou textilií nebo chvojím, který je ochrání před výkyvy teplot. Na podzim také můžete zvážit preventivní postřik fungicidem, který růže ochrání před případnými škůdci a chorobami, které se šíří zejména ve vlhkém podzimním počasí.

Správná péče o růže v pozdním létě a na podzim je opravdu klíčová k tomu, abyste v následujícím roce udrželi jejich zdraví a krásu. Pokud tedy dodržíte pár těchto jednoduchých kroků, můžete se opět těšit na příští rok.