Komáři jsou opravdu nepříjemní společníci na zahradě – zde je pár triků, jak s nimi zatočit!

Komáři jsou opravdu nepříjemní společníci na zahradě – zde je pár triků, jak s nimi zatočit!
Proti komárům se lze bránit hned několika způsoby a prostředky, které nemusí být komerčního původu. Repelent nebo účinnou ochranu si můžete vyrobit například z kávy.

Se zvyšující se teplotou pozdního jara a začínajícího léta se neprobouzí jenom ten důležitý hmyz, který opylí rostliny, ale také nepříjemné druhy, jimž na podvečerní zahradě či terase kralují především otravní komáři. Tento bodavý hmyz se zdržuje převážně u vody a vylétá na večer, zahrady a terasy se zelení jsou pro ně proto tradičně ideálním místem, jelikož se navečer zalévají a voda se u nich drží. Proti komárům často zabírají repelenty, mají ovšem pouze krátkodobý efekt a je nutné je pravidelně nanášet na pokožku nebo rozprašovat do prostředí. Složení repelentů navíc není právě přírodní a jejich nadužívání může způsobit více škody než užitku. Jak se tedy komárům bránit přírodní cestou?

Co zabírá na komáry

V současné době je možné si do domácnosti pořídit hned několik zařízení, která jsou určená k odpuzování komárů. Některá zařízení fungují na bázi pachové, jiná mají specifický zvukový charakter (vydávají zvuk na frekvenci, která je komárům nepříjemná). Stejně jako u repelentů, i nadužívání těchto zařízení je však pro člověka nepříjemné, proto se často hledají méně nepříjemné alternativy, jako je třeba citronelová svíčka, která má rovněž pachový repelentní účinek. Ani ty však neřeší základní problém, a tím je rozmnožování komárů, a tedy neustálé obnovování jejich kolonií v blízkosti domácnosti (zahrady či terasy). Prvním krokem při boji s komáry by tak měla být minimalizace přítomnosti stojaté vody, do níž komáři kladou vejce a v níž žijí larvy. Drží-li se vám na zahradě nebo terase stojatá voda, je velký předpoklad, že do ní komáři zavítají a usídlí se v ní.

Odpuzování komárů přírodními pachy

Vedle uměle vyrobených pachových odpuzovačů nebo zařízení na zvukové bázi lze komáry odpuzovat také přírodní cestou. Jedním z takových prostředků je kávová sedlina, která se ve vysušeném stavu pálí. Její dým má podobné účinky jako citronelová svíčka a je schopen držet komáry dočasně mimo prostory vaší zahrady a terasy. Velmi dobrých výsledků pak můžete dosáhnout pěstováním rostlin, jejichž vůni komáři nemají rádi, nebo používáním jejich esenciálních olejů. Jedné se například o citrónovou trávu, mátu, rozmarýn, bazalku nebo levanduli. Někdy se doporučuje také přilákat přirozené predátory, kteří se komáry živí – tento přístup ovšem nemívá valný vliv na celkové populace tohoto hmyzu a vyžaduje splnění náročný ch podmínek.

Na odpuzení komárů se několik rad. Může to být i kávová sedlina nebo citronelová svíčka
Na odpuzení komárů se několik rad. Může to být i kávová sedlina nebo citronelová svíčka | Zdroj: tcostachioiu / Depositphotos

Jak se zbavit larev komárů

Velmi důležitým krokem boje proti komárům je odstranění jejich larev. Pokud nemůžete stojatou vodu v zahradě či na terase zcela eliminovat, můžete ji zkusit ošetřit. Z domácích prostředků se opět nejčastěji používá káva (tentokrát přímo uvařený odvar nebo roztok z vylouhované sedliny), jež obsahuje látky, které larvy komárů přímo zabíjí. Velmi vhodné je roztok nechat pracovat nějakou dobu, aby se v něm postupně potřebné látky uvolňovaly, a následně jej nastříkat do míst, kde se komáří larvy vyskytují. Roztok může být prospěšný také přímo ve stojaté vodě, nesmí se v něm však příliš zředit.

Zdroje článku: